Angelique (26 jaar) heeft lymfeklierkanker "Mijn CT-scan zag er niet goed uit"

Angelique heeft alles op de rit; ze heeft een leuke baan als logopediste en is al acht jaar gelukkig met haar vriend. Als ze al een tijdje last heeft van pijnlijke ribben en deze pijn erger wordt na het drinken van een glaasje alcohol gaat ze naar de huisarts. Ze vertrouwt het niet. De huisarts denkt aan een ontsteking en schrijft Angelique een antibioticakuur voor. Maar haar klachten verdwijnen niet en de huisarts stuurt haar met een verdenking met op sarcoïdose (ziekte van het afweersysteem) door naar het Bravis ziekenhuis voor een CT-Scan: “Die zag er niet goed uit“.

Angelique moest voor verder onderzoek naar de oncoloog-hematoloog. “Er werd onder andere een punctie genomen van mijn ribben en er werd een PET-scan gemaakt. Na een paar weken kreeg ik de diagnose Hodgkin, stadium 4. Dit is lymfeklierkanker met verspreiding naar andere organen”.

Eerst naar het voortplantingscentrum
In samenspraak met Angelique wordt gekozen om te starten met zes ABVD kuren. Dit is een combinatie chemotherapie, bestaande uit vier verschillende soorten chemo’s, een zogenaamde cocktail. “Omdat mijn vriend en ik een kinderwens hebben en er een kans is om onvruchtbaar te worden door chemotherapie, was het dringende advies van de hematoloog om zo snel mogelijk een ivf-traject in te gaan om mijn eicellen in te vriezen”. Dit moest plaatsvinden voor Angelique haar eerste chemokuur.

“Ik heb twee en halve week hormonen moeten spuiten om mijn eicellen te laten rijpen. Uiteindelijk zijn er elf eicellen gepuncteerd en (onbevrucht) ingevroren in het voortplantingscentrum in Rotterdam. Wat was dit pijnlijk. Eén dag later begon ik aan mijn allereerste chemokuur. Daar zat ik dan... Aan de chemo, nog ontdaan van de dag ervoor en met nog behoorlijke buikpijn”.

Volop in het behandeltraject
Inmiddels heeft Angelique in het Bravis Oncologie Centrum vier chemokuren gehad. Ze heeft weinig last van de bijwerkingen. “Ik ben wel moe. Gelukkig is er nog geen haarverlies, maar ook daar ben ik op voorbereid. Ik wilde eerst een haarwerk maar ik heb nu bedacht dat een leuke muts of sjaal mij beter zal passen.”

Angelique heeft nauw contact met haar werk, ook al werkt ze nu vanwege haar ziekte even niet. Ze is aanwezig op werkborrels en wil binnenkort een teamoverleg gaan bijwonen. Ook wil ze een meeting bijwonen van de AYA’s. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 39 jaar oud die kanker hebben of hebben gehad. Het Bravis Oncologie centrum biedt AYA-zorg en organiseert om de zoveel tijd leuke dingen zoals een borrel, zodat de jongvolwassen lotgenoten kunnen ontmoeten en verhalen kunnen delen.

In de toekomst wil ik graag moeder worden
In november zal Angelique klaar zijn met haar chemokuren. “Mijn genezingskans is volgens mijn hematoloog 95%. Twee jaar na mijn behandelingen zou ik zwanger mogen worden. Dit omdat de kans dan het grootst is dat de ziekte niet meer terugkomt. Lukt zwanger worden niet spontaan, dan hebben ze nog wat mooie eitjes voor ons klaar liggen”, lacht ze.

Maar eerst kijkt ze samen met haar vriend uit naar de oplevering van hun nieuwbouwhuis en ze hoopt na haar behandeltraject weer aan het werk te kunnen als logopediste.