Bevolkingsonderzoek borstkanker: veelgestelde vragen en antwoorden

Momenteel is er in de media veel aandacht rondom het bevolkingsonderzoek borstkanker en dicht borstklierweefsel. Graag geven we met dit bericht antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Waar gaat het om?
In Nederland krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een mammografie (röntgenfoto van de borsten) als onderdeel van het bevolkingsonderzoek. Bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel (densiteit D) zijn afwijkingen in de borst op een mammogram minder goed te zien. Ongeveer 8% van de gescreende vrouwen heeft zeer dicht klierweefsel. Een Nederlands onderzoek (de Dense studie) laat zien dat bij deze groep vrouwen een MRI-scan meerwaarde heeft aanvullend op het mammogram in het kader van de borstkankerscreening.

Ik heb een oproep gekregen voor het bevolkingsonderzoek. Móet ik gaan?
Ontvangt u een oproep voor het bevolkingsonderzoek? Dan is ons advies om hier altijd gebruik van te maken. Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker worden de meeste tumoren wél gevonden. Ook wanneer u zeer dicht borstklierweefsel heeft.

Wat gebeurt er bij een minder goed beoordeelbare foto?
Bij het bevolkingsonderzoek wordt een mammografie gemaakt. Als het resultaat van uw screeningsmammografie afwijkend of niet goed te beoordelen is, verrichten we in het Borstcentrum Bravis aanvullende beeldvorming. Dit hoeft niet altijd een MRI-scan te zijn. We beschikken ook over echografie en tomosynthese (driedimensionale foto van de binnenkant van uw borst).

Kan ik zelf een MRI aanvragen?
Alleen een medisch specialist kan een MRI aanvragen. Het is niet mogelijk om zelf een MRI aan te vragen, ook niet als u zelf de kosten voor uw rekening wilt nemen.

Hoe weet ik wat de dichtheid van mijn borstklierweefsel is?
Als we in ons Borstcentrum een mammogram maken, dan vermelden we de densiteit in het verslag. Wij houden ons daarbij aan de wereldwijd gebruikte ACR standaard. U leest uw verslag in uw persoonlijke patiëntenportaal Mijn Bravis.  

Landelijk is de volgende beschrijving vastgelegd:
Mammadensiteit A: vrijwel volledig opgebouwd uit vet
Mammadensiteit B: matig dicht borstklierweefsel
Mammadensiteit C: dicht borstklierweefsel
Mammadensiteit D: zeer dicht borstklierweefsel


Wat moet ik doen als ik iets afwijkends aan mijn borst voel of zie?
Voelt u iets? Maak dan een afspraak bij uw huisarts. Ook als de foto bij het bevolkingsonderzoek goed was. Uw huisarts kan u verwijzen naar de afdeling radiologie of onze borstkliniek voor verdere analyse. Als er een reden is om een MRI van de borsten te verrichten bent u bij ons op de juiste plek. De uitslagen zijn terug te lezen in Mijn Bravis, inclusief de dichtheid (mammadensiteit) van het borstklierweefsel.

Ontwikkelingen andere methoden
Zoals u op TV en in de krant kon lezen, doen dokters hun best om MRI een standaard onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker te maken voor die vrouwen waarvoor dat nuttig is. Ook het Nationaal Borstkanker Overleg (NABON) spreekt zich uit en doet
een dringend appel op de verantwoordelijken (het ministerie van VWS, het RIVM en het BVO) om zowel voldoende capaciteit voor bevolkingsonderzoek te creëren als transparantie te bieden over de dichtheid van borstklierweefsel. Lees hier meer over op de website van het NABON.

Daarnaast onderzoekt UMC Utrecht andere manieren om via het bevolkingsonderzoek borstkanker op te sporen bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel (8% van de vrouwen), namelijk: een contrast-mammogram en een MRI-onderzoek. Bevolkingsonderzoek Nederland werkt mee aan deze studie. Vrouwen die door een steekproef worden uitgekozen om deel te nemen aan de studie, krijgen daarover automatisch bericht. U kunt zich niet zelf voor deze studie opgeven. Meer informatie over de studie vindt u op www.dense-2.nl.