Bravis lanceert nieuwe visie op eten en drinken

Vandaag lanceren wij met trots onze nieuwe visie op eten en drinken: 'De kracht van gezond en lekker eten'. Een visie waarmee wij patiënten, medewerkers en bezoekers stimuleren om gezonde voedingskeuzes te maken door middel van een aantrekkelijk aanbod, een uitnodigende en gastvrije eetomgeving en door rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van onze patiënten.

Gezond eten krijgt een prominente plaats in het Bravis ziekenhuis. We kiezen bewust voor een assortiment van gezonde en lekkere voeding omdat dit sterk bijdraagt aan het herstel, de kwaliteit van leven en de gezondheid van patiënten. Daarbij helpt het ook om gezond te blijven en om ziekten te voorkomen. Voor medewerkers heeft eten en drinken weer een positieve invloed op de werkomgeving.

De kracht van gezond en lekker eten
We willen de zintuigen van patiënten, bezoekers en medewerkers verrassen en prikkelen met een assortiment van gezonde en verse (waar mogelijk lokale en seizoens)producten. Ons assortiment is gebaseerd op vijf pijlers:

  1. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
  2. 80% van ons assortiment is vegetarisch.
  3. In het voedselaanbod voor patiënten is 60% van de eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen en 40% van dierlijke bronnen.
  4. De richtlijnen van Goede Zorg Proef Je. Hierbij is 80% van alles wat wordt aangeboden een betere en gezondere keuze volgens de Schijf van Vijf.
  5. Het voedingsbeleid van Bravis en de gewenste eiwitgehalte, zoutgehalte en calorieëngehalte.

Onze ambities
De visie vertaalt zich in verschillende ambities. Wij willen onder andere:

  • Een dagelijks wisselend assortiment aan producten en/of gerechten. We spelen in op de (veranderende) behoeften van patiënten, bezoekers en medewerkers, het seizoen en de thema's die bij Bravis of in de actualiteit spelen. De variatie van onze gerechten is groot en eigentijds: van sushi of een boterham met kaas tot een stamppotje of een quinoasalade.
  • Minder gezonde keuzes minder aantrekkelijk maken door deze producten en gerechten minder vaak aan te bieden (2x per week) en duurder te maken dan gezonde(re) keuzes. Ook worden er geen alcoholische dranken geserveerd of aangeboden.
  • Met onze presentatie en manier van opdienen patiënten verleiden om te (blijven) eten en drinken. Ook als een aandoening of behandeling invloed heeft op de eetlust. Eten en drinken dragen bij aan het herstel en welzijn.
  • Minder medicatie voorschrijven door eerst het voedingspatroon en de leefstijl van de patiënt aan te passen. Dit doen we door signalering, goede informatie en indien nodig doorverwijzen (bijvoorbeeld naar het leefstijlloket).

Stapsgewijs implementeren
We voeren de nieuwe visie eten en drinken stapsgewijs in. Vandaag starten we onder andere met het assortiment van de Bravis plaza’s. In september zal ook het assortiment voor de banqueting / vergaderservice veranderen en vanaf oktober het assortiment voor onze opgenomen patiënten. Hierover delen we later meer.

Samen word je beter
Deze visie is ontwikkeld door medewerkers uit het hele ziekenhuis. Wij geloven dat een goede visie niet alleen door het bestuur gemaakt kan worden. Daarvoor hebben we onze ervaringsdeskundigen, zoals artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten, diëtisten en koks, nodig. Dat zijn immers ook degenen die achter deze visie moeten staan, omdat zij er dagelijks mee zullen werken. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat gezond eten en drinken het beste effect heeft op onze patiënten, medewerkers en bezoekers, en dat deze nieuwe visie werkelijkheid wordt", aldus Albert-Jan Mante, Lid Raad van Bestuur.

Visiedocument
Met dit bericht geven we een hele korte toelichting op 'De kracht van gezond en lekker eten'. Wilt u meer weten over ons assortiment, de manier waarop we ons aanbod aanpassen aan de behoeften en wensen van de patiënt, duurzaamheid of de invloed van leefstijl? Klik dan hier voor het volledige visiedocument. Dit visiedocument is ook samengevat in één praatplaat. Deze bekijkt u hier.