Bravis op weg naar compact, innovatief en duurzaam ziekenhuis

Het wordt steeds duidelijker hoe het nieuwe Bravis ziekenhuis eruit komt te zien. Het ontwerpteam heeft na het schetsontwerp nu ook het voorlopig ontwerp afgerond. Naast een verdere invulling van de plattegronden zijn de plannen voor onder andere het interieur, de gevelbekleding en de directe omgeving een stuk concreter geworden. Het nieuwe ziekenhuis wordt niet alleen een prettige werkomgeving, maar ook een duurzaam gebouw met veel aandacht voor digitale zorg. Daarnaast zijn op het terrein mogelijkheden voor ketenpartners.

In het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis heeft Bravis zijn ambities uit de visie 2030 nadrukkelijk meegenomen. Denk daarbij aan eigen regie voor patiënt en medewerker, ruimte voor samenwerking met zorgpartners in de regio en digitalisering. “Door de veranderingen in de zorg verblijven patiënten minder lang in het ziekenhuis dan vroeger. Ingrepen vinden vaker plaats in dagbehandeling. We verplaatsen steeds meer ziekenhuiszorg naar thuis of dichtbij thuis. Daardoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis. Mede dankzij technologische ontwikkelingen behouden we een breed basisaanbod aan medische behandelingen en houden we blijvend aandacht voor kwetsbare ouderen. De nieuwbouw draagt bij aan het realiseren van onze ambities, waardoor we een toekomstbestendig ziekenhuis krijgen”, zeggen Arnoud Slooff en Leo Simons, beiden lid van het kernteam bouw.

Voorlopig ontwerp
De afgelopen zes maanden is hard gewerkt aan het voorlopig ontwerp door architectencombinatie Team aan de Schie, installatieadviseur Deerns, landschapsarchitect BoschSlabbers en constructeur ABT. Het ontwerpteam kreeg zinvolle input van meer dan 200 medisch specialisten, verpleegkundigen en andere Bravis-medewerkers. “Het nieuwe ziekenhuis wordt steeds concreter, mede dankzij de inzet van zoveel collega’s. Iedereen die de tekeningen ziet zal het met mij eens zijn dat het een prachtig ziekenhuis wordt. Een gebouw waar de patiënt ondanks de aanleiding een aangenaam verblijf heeft, de bezoeker zich welkom voelt en waar de medewerker goed en prettig kan werken”, aldus bestuurder Albert-Jan Mante.

Indeling verder verfijnd
Het nieuwe ziekenhuis is opgebouwd uit vier klaverbladen, verbonden met een centraal hart. In het voorlopig ontwerp is de globale indeling van de afdelingen verder verfijnd. Voor de keuze van het interieur van de nieuwbouw heeft het ontwerpteam zich laten inspireren door de historische landschappen in het verzorgingsgebied van Bravis. Het landschap rondom het nieuwe ziekenhuis is een inspiratiebron voor de gevelbekleding.
Het nieuwe ziekenhuis wordt energiezuinig, gasloos en duurzaam. Daarnaast komt Bravis te liggen in een fraaie parkachtige omgeving met heel veel groen en mogelijkheden tot bewegen.

Het vervolg
De komende maanden gaat het ontwerpteam aan de slag met het definitieve ontwerp. Daarin wordt nog duidelijker hoe de indeling en inrichting van het nieuwe ziekenhuis eruit komen te zien. Uiteraard wordt hierbij ook weer een groot aantal collega’s betrokken. De definitieve ontwerpfase loopt tot de zomer van 2024, waarna definitieve besluitvorming plaatsvindt.

De artist impressions zijn gemaakt door architectencombinatie Team aan de Schie.


De gevel kleurt mee met de dag. 


Zicht op het Bravis ziekenhuis vanuit het landschapspark. 


Binnenkomst vanuit de parkeergarage op de eerste etage bij de polipleinen.


Zicht vanaf de tweede etage op de eerste etage.


De gang naar een van de polipleinen.