Bravis slaat met nieuwbouw twee duurzame vliegen in één klap

Op het gebied van duurzaamheid slaat Bravis met de toekomstige nieuwbouw twee vliegen in één klap. Het ziekenhuis neemt afscheid van twee verouderde gebouwen en bouwt een compacter, energiezuinig gebouw. Dat zei Leo Simons, manager bedrijfszaken van het Bravis ziekenhuis, op 12 april tijdens het zorgcongres ‘Duurzaamheid, van visie naar uitvoering’.

Tijdens de presentatie van de nieuwbouwplannen lichtte Leo toe hoe de duurzame ambities van Bravis zich verhouden tot de praktijk van de dagelijkse zorg. “Ik ga niet zeggen dat we het duurzaamste ziekenhuis zijn of gaan worden. Ook niet dat wij de beste methode hebben. Wel hoe je met honderd en één andere prioriteiten duurzaamheid in het beleid kunt verweven”, aldus Leo.

Klimaateisen

Duurzaamheid is een belangrijke reden om te kiezen voor het bouwen van één nieuw, compact gebouw en afscheid te nemen van twee gebouwen van eind jaren zestig. “Zelfs met heel veel geld zijn die niet geschikt te maken voor alle klimaateisen”, meldt Leo. “Bovendien kunnen we een compacter ziekenhuis bouwen. Minder vierkante meters betekent minder energieverbruik, minder stookkosten en minder uitstoot. Om dit te bereiken is het vereist dat we onze ruimtes en werkplekken zoveel mogelijk standaardiseren en flexibiliseren. Dat is niet eenvoudig, want je komt aan rechten en gewoontes van mensen.”

Keuzes maken

In de nieuwbouw kunnen de nieuwste technologieën worden toegepast. Zo wordt Bravis uitgerust met CO2-gestuurde ventilatie, LED-verlichting, warmte-koudeopslag en de jongste generatie zonnepanelen.  Ook wordt het ziekenhuis full-electric en gasloos. De beperkte financiële speelruimte van het ziekenhuis noopt wel tot het maken van keuzes. “We zijn bij veel ziekenhuizen op bezoek geweest”, vertelt de manager. “Ik heb hartstikke mooie dingen gezien, maar dat betekent dat we dus keuzes maken.” Bravis had bijvoorbeeld een groot centraal systeem voor waterzuivering op het verlanglijstje staan. “Er zijn welgeteld twee leveranciers voor zo’n systeem, waarvan er één onlangs failliet is gegaan. Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘Laat maar zitten’. Maar dat vonden we te makkelijk. Daarom zijn we ons nu serieus aan het oriënteren op een decentraal lokaal systeem op de afdelingen die het meest vervuilend zijn, zoals nucleaire geneeskunde, radiologie en de intensive care.”

Duurzame maatregelen in de huidige bedrijfsvoering

Leo maakte ook duidelijk dat het Bravis ziekenhuis niet wacht tot de nieuwbouw met het doorvoeren van duurzame maatregelen. “We zijn aangesloten bij Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Binnen het ziekenhuis zijn dertien green teams actief die elk op hun eigen afdeling kijken hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzaam Bravis. Diverse projecten zijn al ziekenhuis breed opgestart, op een laagdrempelige manier met veel aandacht voor ieders vragen.” De duurzaamheidsambities van Bravis krijgen steeds meer vorm!