Bravis verwijdert galstenen na gastric bypass voortaan zelf

Het aantal mensen met obesitas is de afgelopen 40 jaar verdrievoudigd. Obesitas kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, een hoge bloeddruk en hartproblemen. In Nederland worden er daarom jaarlijks ongeveer 12.000 bariatrische ingrepen uitgevoerd als behandeling voor ernstige obesitas. Hoewel de behandeling effectief is om af te vallen, kan het ook zorgen voor galstenen. Die kunnen na zo’n ingreep niet altijd via de reguliere weg verwijderd worden. Dankzij een nieuwe behandelmethode bij Bravis hoeven deze patiënten in deze situatie niet langer overgeplaatst te worden naar andere ziekenhuizen.

 

Hoger risico op galstenen

“Onze lever maakt gal aan. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. De gal wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas, voordat het via de galwegen naar de darmen gaat. Het komt weleens voor dat gal te lang blijft hangen, waardoor er galstenen ontstaan. Door snel afvallen wordt die kans groter” vertelt Parweez Koehestanie, maagdarmlever-arts bij Bravis ziekenhuis. “Als de galstenen klachten geven, moeten ze verwijderd worden. Dat gebeurt normaal gesproken aan de hand van een kijkonderzoek. De arts gaat dan met een flexibele slang via de mond, de slokdarm en maag naar de twaalfvingerige darm. Bij de uitmonding van de galwegen wordt een sneetje gemaakt. Met een ballonnetje wordt de galweg schoongemaakt, waardoor de steen via de darmen en ontlasting het lichaam verlaat. Soms wordt op een later moment de galblaas zelf ook verwijderd, om te voorkomen dat dezelfde klachten in de toekomst terugkomen.”

Andere ingreep nodig na gastric bypass

Voor te zware patiënten die een gastric bypass ondergaan en daarna last krijgen van galstenen, werkt zo’n kijkonderzoek niet. “Een gastric bypass zorgt er namelijk niet alleen voor dat de maag verkleind wordt, maar ook dat het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. Door die omleiding is het niet langer mogelijk om de galwegen op de normale manier te bereiken” vertelt Amir Mearadji, chirurg bij Bravis. “Dat betekent dat er een andere behandeling nodig is. Met de nieuwe behandelmethode maakt de chirurg een sneetje in de buikwand ter hoogte van het stuk maag wat overgebleven is na de gastric bypass. Daarna kan de normale behandeling plaatsvinden” licht hij verder toe.

Aanvulling op zorgaanbod

“Voorheen moesten we onze patiënten voor deze ingreep doorsturen naar ziekenhuizen in de randstad, terwijl Bravis tot de top drie van Nederland behoort als het gaat om bariatrische ingrepen. Met de komst van deze behandelmethode in Bravis is overplaatsing niet langer nodig en kunnen we dit kleine aantal patiënten in ons eigen ziekenhuis, dichtbij huis, behandelen. Dat is een mooie aanvulling op het zorgaanbod wat we bieden vanuit ons Bariatrisch Centrum.” De behandeling wordt overigens niet alleen voor patiënten van Bravis gedaan. “We hebben hier echt een regiofunctie in. In Brabant zijn wij één van de grootste centra, maar ook patiënten van verder in Nederland komen naar ons ziekenhuis. Recent hebben we bijvoorbeeld een patiënt uit Den Helder hier behandeld” vertelt Parweez. “Het proces om zo’n nieuwe ingreep te mogen uitvoeren, is streng” vertelt Amir. “Daarom heeft het ook even geduurd voordat we deze ingreep in Bravis konden doen. Je moet bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat de ingreep veilig is en voordelen voor de patiënt biedt. Dat kost tijd. Maar als Bariatrisch Centrum kun je eigenlijk niet zonder. We zijn dan ook blij dat we patiënten niet langer hoeven over te plaatsen, maar hen gewoon in Bravis kunnen helpen.”