Duurzaamheid op operatiekamers

In operatiekamers wordt drie tot zes keer meer energie per vierkante meter gebruikt dan in de rest van het ziekenhuis. Al enige jaren worden door de medewerkers van het OK-complex in Bravis stappen gezet om te werken aan duurzaamheid. Sinds 1 oktober wordt veel energie bespaard op het OK-complex in Roosendaal door het ‘aftoeren’ van de luchtbehandeling in de avond/nacht en in de weekenden.

De belangrijkste energieverbruiker op de operatiekamers is de luchtbehandeling (>90%). De luchtbehandeling op de operatiekamer zorgt voor het minimaliseren van het aantal postoperatieve wondinfecties en voor het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving voor personeel. Deze luchtbehandeling staat in veel ziekenhuizen dag en nacht aan. Ook in Bravis was dit tot voor kort het geval.

Stroming schone lucht

Sinds 1 oktober draait de luchtbehandeling van de operatiekamers in Roosendaal op 50% van de normale capaciteit in de avond/nacht en weekenden. Het deels ‘aftoeren’ van de luchtbehandeling is complexer dan het lijkt. Om optimale condities te verkrijgen voor operatieve ingrepen en het voorkomen van postoperatieve wondinfecties heerst in de operatiekamers en omliggende ruimtes overdruk. Ultra-schone lucht wordt ingeblazen in de operatiekamer en de stromingsrichting van de lucht verloopt van OK en opdekruimte (10-15 Pascal) naar de omliggende gangen die ook weer op overdruk (5-10) Pascal staan. Hierdoor ontstaat een stromingsrichting van schone lucht van OK naar gang en vervolgens richting de sluizen (2-5 Pascal) van de OK. Een vlieg die de OK op zou willen vliegen moet dus tegen de stromingsrichting (tocht) invliegen en dat is bijna onmogelijk.

Complex

Het inregelen van die stromingsrichting is complex omdat men rekening moet houden met een drukbalans tussen toevoer en afvoer, luchtvochtigheid, elektrostatische veiligheid en temperatuur. Uit zorgvuldige testen is gebleken dat het verantwoord is om buiten werktijden de luchtbehandeling op de OK op 50% van de normale capaciteit te laten draaien en daarmee kunnen we bijdragen aan een verminderd verbruik van energie. In navolging van het operatiecomplex in Roosendaal volgen binnenkort ook de CSA en het pijn/oogcentrum in Roosendaal. Momenteel loopt een onderzoek naar de mogelijkheden om de luchtbehandeling in Bergen op Zoom (deels) ook af te toeren, rekening houdend met het acute karakter van Bergen op Zoom. Bij het ontwerp van de nieuwbouw van Bravis is energiebesparing al in het technisch ontwerp meegenomen, zodat we straks nóg meer energie kunnen besparen op het OK-complex.

Op de foto poseren William Minderhoud, zorgmanager OK/CSA (links) en Anton Huijbregts, treamleider Beheer en Onderhoud bij de luchtbehandelingsinstallatie van Bravis.