- U bevindt zich hier:
- Home
- Actueel
- Infant Mental Health draagt bij aan een zorgzame start voor ouder en kind
Infant Mental Health draagt bij aan een zorgzame start voor ouder en kind
De eerste duizend dagen zijn van cruciaal belang voor de mentale en lichamelijke ontwikkeling van een kind. Hierin speelt de relatie met de ouders een belangrijke rol. Juist deze relatie staat centraal bij Infant Mental Health (IMH). Professionals die volgens deze visie denken en werken, kijken breed naar de band die de ouders hebben met hun kind. Annemieke Snelleman is klinisch psycholoog kind & jeugd/psychotherapeut in het Bravis ziekenhuis. Zij is bezig met de afronding van de opleiding tot IMH-specialist en wil deze visie graag delen,
IMH richt zich specifiek op de relatie tussen ouder en kind. “De band met de ouder vormt de basis in de ontwikkeling van een kind”, licht Annemieke toe. “Een kind dat net geboren is, geeft al allerlei signalen af die door een ouder of andere verzorger kunnen worden opgepakt. Hoe deze signalen worden begrepen, hangt ook samen met de ideeën en gevoelens die de ouder of verzorger heeft over het kind. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Ook de eigen ervaringen nemen ouders en verzorgers mee in de omgang met het jonge kind.”
Observeren
Voor haar opleiding heeft Annemieke twee jaar lang een baby gevolgd. “Iedere week ging ik bij het gezin langs om het kindje te observeren. Zo heb ik geleerd om te kijken. Ik mocht niets ondernemen. Dat was voor mij als behandelaar nog het moeilijkste”, lacht ze. “Als ik een ouder en kind ontvang in de spreekkamer, dan beginnen we op de grond met praten met en over het kindje en over de ervaringen die ze samen hebben gehad. We kijken dan of we signalen herkennen en hoe we die kunnen begrijpen. Samen proberen we te ontdekken welke overtuigingen en gevoelens de ouders hebben over het gedrag van hun kind. Als je op de grond zit, kom je al meer samen en ontstaat het ter plekke.”
Medische reden
Juist in een ziekenhuis kan IMH van betekenis zijn. “Kinderen komen in Bravis veelal om een medische reden. En juist die vormt een risico voor de ouder-kindrelatie. Ouder worden maakt je al kwetsbaar, maar helemaal als je kindje in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ouders kunnen dan allerlei spanningsgevoelens ervaren, die heel invoelbaar zijn. Als je dat proces op een fijne manier kunt begeleiden, kun je ouders vertrouwen geven in hun ouderschap en moeilijkheden op latere leeftijd voorkomen. We weten bijvoorbeeld dat stress zelfs invloed kan hebben op de hersenontwikkeling. Als je deze kinderen met hun ouders een zorgzame start kunt geven, dan win je veel”, aldus Annemieke.
Scholen
De psycholoog wil de IMH-visie binnen Bravis breder uitdragen en een aantal collega’s scholen. “In het ziekenhuis worden onbewust al onderdelen van de visie toegepast. Maar iedereen doet het nu op zijn eigen manier. Ik wil graag die krachten bundelen”, zegt Annemieke. “Het liefst houd ik eerst een algemene presentatie over IMH om vervolgens een afvaardiging vanuit verschillende disciplines te scholen met verdieping van theorie en voorbeelden. Tot slot zouden we binnen Bravis een IMH-team kunnen vormen. Maar graag werk ik ook samen met de zorgpartners in de regio. Ik wil graag dat iedereen ziet hoe waardevol het IMH-denken voor de organisatie, ouders en jonge kinderen is.”