Kees was de eerste patiënt die een dubbele staaroperatie onderging

Bijna twee jaar geleden merkte Kees de Maertelaere dat zijn zicht achteruitging. Verkeersborden werden steeds vager en tijdens de Formule 1 kon hij de voorsprong van Max Verstappen niet goed meer aflezen van het televisiescherm. Een grotere televisie en een leesbril van de plaatselijke drogisterij waren de eerste pogingen om deze problemen te verhelpen. Helaas was dit van korte duur en werd Kees doorverwezen naar het Bravis ziekenhuis voor een oogonderzoek. Daar kreeg hij te horen dat hij staar had aan beide ogen en dat een dubbele staaroperatie de oplossing kon bieden.

Bij een staaroperatie wordt normaliter eerst één oog geopereerd en twee weken later het andere oog. "Toen oogarts Paul Ernest aangaf dat het ook mogelijk was om beide ogen direct na elkaar te opereren, heb ik geen seconde getwijfeld", geeft Kees aan. "Ik maak mij snel zorgen om iets en ik wist dat als ik twee operaties moest ondergaan, ik mij ook twee keer zorgen zou gaan maken".

“Ik wist precies wat er ging gebeuren”.
Op dinsdag 6 februari 2024 moest Kees zich om 07:15 uur melden voor zijn dubbele staaroperatie. "Ik vroeg aan de operatieassistent hoe vaak deze operatie al was uitgevoerd, maar mijn operatie bleek een primeur te zijn. Ik was gespannen, maar ik vond het ook heel bijzonder dat ik de eerste patiënt was. Ik werd uitstekend opgevangen door het operatieteam, mocht alles vragen en dokter Ernest was de rust zelve. Dat stelde mij snel gerust. Bij het eerste oog denk je nog: waar zijn ze mee bezig, hoe lang duurt het nog en wat is dat voor geluid? Maar bij het tweede oog weet je precies wat er gaat gebeuren en zijn alle zenuwen verdwenen".

Meteen naar huis
Inclusief voorbereiding duurt een dubbele staaroperatie maximaal anderhalf uur. “Ik heb er niets van gemerkt dat het de eerste keer was. De operatie verliep zeer soepel. Tien minuten later mocht ik al naar huis. Dat had sneller gekund, maar ik moest vijf minuten op mijn vrouw wachten”, lacht Kees. De sneetjes die de oogarts tijdens een operatie maakt, zijn tegenwoordig zo klein dat er geen hechtingen, verband of kapjes meer nodig zijn. Na de operatie moest Kees alleen nog vier weken lang dagelijks zijn ogen druppelen.

Hoge verwachtingen
Kees is blij dat hij voor een dubbele staaroperatie heeft gekozen. "Mijn verwachtingen waren hoog, maar hoe snel mijn zicht terugkwam, heeft mij echt verbaasd. Toen ik naar huis ging, was mijn zicht wazig, maar 's avonds kon ik al beter zien dan voor mijn operatie. Ik kan weer televisie kijken zonder bril op, ik kan de rondetijden van Max Verstappen weer lezen en ik zie verkeersborden weer van grote afstand. Ik heb alleen nog maar een leesbril nodig voor dichtbij. Er is een wereld voor mij open gegaan”.


Sinds dinsdag 6 februari 2024 is het voor Bravis-patiënten met staar mogelijk om in één operatie geholpen te worden aan allebei de ogen (een bilaterale staaroperatie). Dit heeft veel voordelen. Patiënten herstellen sneller, ervaren minder ongemak en ze hoeven minder vaak op controle te komen. Lees hier het nieuwbericht.