Kinderen met astma sneller geholpen dankzij longfunctieonderzoek op polikliniek Kindergeneeskunde

Sinds 14 maart 2023 kan er bij kinderen die het Bravis ziekenhuis bezoeken vanwege astmaklachten direct een longfunctieonderzoek (spirometriemeting) afgenomen worden. Waar kinderen voorheen terug moesten komen voor dit onderzoek, kunnen de kinderlongverpleegkundige en de kinderarts het longfunctieonderzoek nu meteen op de polikliniek Kindergeneeskunde afnemen wanneer een kind benauwd is, hoest, piept of slijm opgeeft. Door deze ontwikkeling worden kinderen sneller geholpen en kan de  kinderarts of kinderlongverpleegkundige meteen actie ondernemen.

Tijdens een longfunctieonderzoek wordt de hoeveelheid lucht die een patiënt kan inademen en uitademen, de snelheid van de luchtstroom en de maximale hoeveelheid lucht die een patiënt in één seconde kan uitademen gemeten. De uitslag helpt een zorgverlener bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste medicijnen.

Kinderen die jaarlijks of ter controle een longfunctieonderzoek dienen te krijgen blijven dit doen op de longfunctieafdeling. Het onderzoek op de polikliniek Kindergeneeskunde wordt gebruikt wanneer een kind met klachten (voor controle)naar de polikliniek Kindergeneeskunde komt of wanneer het wenselijk is om snel de uitslag van een longfunctieonderzoek te ontvangen. Bijvoorbeeld als een kind met longklachten wordt opgenomen op de Spoedeisende Hulp (SEH) of afdeling Kind & Jeugd.

“We merkten dat het moeilijk was om op korte termijn, en het liefst nog voor dezelfde dag, een afspraak te maken bij de longfunctieafdeling. Patiënten moesten hier vaak voor terugkomen. Sinds drie maanden voeren we de longfunctieonderzoeken ook uit op de polikliniek Kindergeneeskunde en hoeft dit niet meer. Kinderartsen kunnen nu snel(ler) zien of medicijnen aangepast moeten worden of dat er andere stappen ondernomen moeten worden om de ademhalingsproblemen te verminderen. Dat is fijn voor zowel de patiënt als de zorgverlener”, vertelt teamleider polikliniek Kindergeneeskunde Annaloussa Poorters.