Kraamhotel op G5 voorziet in een behoefte

Het kraamhotel in Bravis Bergen op Zoom is nu anderhalve maand geopend. In die periode brachten tientallen jonge gezinnen hun eerste kraamdagen door op de vijfde verdieping van het ziekenhuis. Zowel de vaders en moeders als de kraamverzorgenden zijn blij met deze mogelijkheid die uit nood is geboren.

Afgelopen voorjaar keken Kraamcentrum DAT en Lunavi Kraamzorg met angst uit naar de zomerperiode. Deze maanden worden altijd al veel kinderen geboren en is het aantal beschikbare kraamverzorgenden door vakanties laag. Dit jaar was de verwachting dat zelfs het minimum van 24 uur kraamzorg niet gehaald zou worden. Reden voor de kraamzorgcentra met zorgverzekeraars CZ en VGZ en het Bravis ziekenhuis rond tafel te gaan zitten.

Afdeling G5

De oplossing werd gevonden op de afdeling G5 in Bergen op Zoom. Bravis gebruikt deze afdeling om het hoge aantal longpatiënten in het najaar op te vangen. In de zomermaanden staan deze kamers leeg. Afgesproken werd dat de negen kamers op de vijfde verdieping van 1 juli tot en met 30 september gebruikt konden worden voor de kraamzorg.

Altijd een kraamverzorgende aanwezig

De klanten van DAT en Lunavi hebben deze zomer de keuze tussen hun kraamtijd doorbrengen in het kraamhotel of thuis. “Tot onze verrassing kregen we best veel aanmeldingen voor het kraamhotel”, meldt Jessica Geerards, beleidsadviseur van Kraamcentrum DAT. Er zitten dan ook zeker voordelen aan. “Hier is altijd een kraamverzorgende aanwezig, ook ’s nachts. Vooral bij het eerste kindje vinden veel ouders dat fijn. Zij kunnen na de bevalling direct vanuit het Moeder- en Kindcentrum naar het kraamhotel en hoeven daarvoor het gebouw niet te verlaten. Mocht er in de kraamtijd iets aan de hand zijn, dan is medische hulp snel voorhanden.”

Alternatief

Gemiddeld verblijven vijf à zes jonge gezinnen in het kraamhotel. “De meeste blijven drie dagen. Maar er zijn ook gezinnen die vijf of zes dagen blijven”, aldus Jessica. “Waar aanvullend thuiszorg nog nodig is, wordt deze ook ingezet. Het is fijn dat we een alternatief hebben. Dat geeft rust bij klanten en medewerkers.” Als het aan Jessica ligt, gaat het kraamhotel na 30 september niet op slot. “We zijn met Bravis aan het kijken wat na die periode mogelijk is. Het zou mooi zijn als we dit kunnen blijven aanbieden. Het personeelstekort in de kraamzorg wordt niet minder en kinderen blijven geboren worden. Dit is echt een mooie aanvulling.”

Op de foto krijgt baby Ayan in het kraamhotel de fles van moeder Sonya.