
- U bevindt zich hier:
- Home
- Actueel
- Nieuw BIS-seizoen van start met uiteenlopende doelen
Nieuw BIS-seizoen van start met uiteenlopende doelen
De scholen zijn begonnen. Dat geldt ook voor de Bravis Innovatie School. Vrijdag 15 september kwamen de zes deelnemers bij elkaar in de aula in Bergen op Zoom voor de eerste les. Zij maakten onder andere kennis met de zes studenten van de Avans Hogeschool die hen de komende maanden ondersteunen.

De kennismakingsles werd geopend door Bravis-bestuurder Albert-Jan Mante. Hij maakte met twee voorbeelden duidelijk hoe belangrijk het is om te reageren op veranderde omstandigheden. Albert-Jan heeft bij autofabrikant Daimler-Benz gewerkt. “Zij moesten niets hebben van elektrische auto’s. Tesla had een hele andere kijk op auto’s en had in korte tijd een hogere beursnotering dan Daimler-Benz. Die hadden de boot gemist en moesten enorm investeren om nog een beetje aan te haken”, aldus Albert-Jan. “Kodak was vroeger een groot bedrijf dat in de jaren 70 de digitale camera had ontwikkeld. Daar deden ze vervolgens niets mee, omdat ze hun winsten behaalden met filmrolletjes. Om je heen blijven kijken en reageren op veranderingen zijn dan ook van cruciaal belang. Ook in een ziekenhuis. Daarom is het belangrijk dat medewerkers zich met innovatie bezighouden.”
Avans
Twee BIS-deelnemers zijn gekoppeld aan ieder drie Avans-studenten. Zij helpen kinderarts Christaan van Woerden bij het ontwikkelen van een gesprekstool. Christiaan heeft onderzocht hoe kinderen meer eigen regie kunnen nemen tijdens het spreekuur. Hij zoekt nu een middel om kinderen, ouders en artsen deze gesprekstechniek aan te leren. Transferverpleegkundige Caroline Hermans krijgt eveneens hulp van drie studenten. Zij wil meer aandacht voor mantelzorgers binnen het ziekenhuis.
Oplossing
Functioneel applicatiebeheerder Simone van den Broek hoopt via de BIS de informatiestroom aan patiënten te verbeteren. Een oplossing bedenken voor het reinigen van scopie-apparatuur in weekenden, avonden en nachten is het doel van Judith van Klink. Nu moeten CSA-medewerkers daar speciaal voor naar het ziekenhuis komen. Ergotherapeut Susan Loose zoekt alternatieve manieren om ergotherapie te verlenen. Patiënten krijgen te weinig revalidatie, maar personeel, tijd en ruimte zijn er niet. Een mogelijke oplossing zijn robotica en technologie. Tot slot gaat longverpleegkundige Mário Silva op zoek naar een mogelijkheid voor saturatiemeting op de longafdeling in de nacht.
Op de foto: De BIS- en de Avans-studenten vormden bij de start een Circle of Talent, waarbij ze zich aan elkaar voorstelden.