Nieuwe recyclemethode bespaart Bravis 800 kilo afval per maand en groei zet door

In het Bravis ziekenhuis wordt jaarlijks 243064 meter blue wrap gebruikt. Dit is een speciaal blauw materiaal dat wordt gebruikt om instrumentensets, klemmen, scharen, mesjes en andere chirurgische instrumenten die nodig zijn tijdens een operatie, steriel te verpakken. Aangezien het verpakkingsmateriaal slechts eenmalig gebruikt mag worden levert het Bravis jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid afval op. Sinds 1 april 2023 wordt blue wrap van de operatiekamers (OK) niet meer weggegooid, maar ingezameld en gerecycled zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Bravis bespaart met deze methode maandelijks maar liefst 800 kilo aan restafval. Sinds deze week kunnen ook andere afdelingen hun blue wrap papier inzamelen. Met het uitbreiden naar andere afdelingen zal de besparing verder groeien.

Waar blue wrap voorheen bij het restafval terecht kwam, verzamelen de operatieassistenten het materiaal tegenwoordig en bieden ze het aan bij de afdeling logistiek. Daar wordt het verpakkingsmateriaal verwerkt in een zakkenpers. Dit apparaat verwerkt het tot kleine stukjes en perst alles samen. Het geperste materiaal wordt vervolgens opgehaald door onze afvalverwerker, Milieu Service Nederland. Doordat het materiaal samengeperst wordt neemt het minder ruimte in en kan er veel meer tegelijk vervoerd worden. Dat is ook nog eens duurzaam voor het vervoer. Uiteindelijk wordt het blue wrap verwerkt tot korrels zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden zoals emmers, gieters en tasjes. “Blue wrap was een van de grootste afvalbronnen van de OK, nu is het een grondstof voor nieuwe producten”, vertelt Kim Hommel, operatieassistent en trekker van het Green Team van de operatiekamers (OK) en Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA)

In de toekomst een nog hogere besparing
Sinds deze week is het ook voor andere afdelingen mogelijk om blue wrap in te zamelen. Met alleen het recyclen op de OK bespaart het Bravis ziekenhuis per maand 800 kilo aan restafval. Met het uitbreiden naar andere afdelingen zal deze besparing verder groeien.

Samen werken we aan een duurzaam Bravis
Het recyclen van blue wrap is een initiatief van het Green Team OK/CSA en de afdeling Logistiek. In het Bravis ziekenhuis zijn meerdere Green Teams actief. Zij werken vol enthousiasme aan verduurzamingsprojecten op hun eigen afdeling. 


Op de foto: blue wrap wordt op de OK verzameld in draadrekken en aangeboden aan de afdeling Logistiek. Zij verwerken het materiaal met een balenpers, hierdoor neemt het materiaal veel minder ruimte in. In één verzamelzak passen maar liefst 5 á 6 (volle) draadrekken met blue wrap.