Plaszakken voor CT-patiënten

Vanaf 6 januari starten de afdelingen Medische Beeldvorming, radiologie in Bergen op Zoom en Roosendaal een proef met het uitdelen van speciale plaszakken. Poliklinische patiënten die een CT-scan ondergaan met contrastvloeistof krijgen na afloop van hun onderzoek 4 plaszakken mee naar huis om in te plassen. De plaszakken zijn een eenvoudige manier om contrastmiddel uit het water te houden.

- Op de foto hierboven zie je Tijmen Hack (1e laborant CT) en Edith van den Boom-Joosen (laborant Medische beeldvorming A).

Waarom?

Bij sommige patiënten die een CT-scan ondergaan wordt contrastvloeistof gebruikt. Contrastvloeistof zorgt ervoor dat bloedvaten, organen en/of afwijkingen beter beoordeeld kunnen worden. Het contrastmiddel komt via urine in het riool terecht. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit contrastmiddel niet volledig verwijderen. Daardoor komt het in het oppervlaktewater terecht en uiteindelijk ook in ons drinkwater. Het inzetten van plaszakken is een eenvoudige manier om dit te voorkomen.

Bravis doet mee aan een proef die is opgezet door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Vanaf 6 januari krijgen gedurende 6 maanden poliklinische CT-patiënten 4 plaszakken mee voor de opvang van contrastmiddel. Dankzij deze NVZ-proef kan Bravis leren van ziekenhuizen die al ervaringen hebben met de plaszakken.

Hoe werkt het?

Op de TV-schermen in de wachtkamer krijgen patiënten informatie over de plaszakken. Ook de CT-laborant geeft de patiënten tijdens het onderzoek meer informatie en deelt na afloop van het onderzoek de plaszakken uit. Patiënten plassen na het onderzoek thuis 4 keer in de speciale plaszak. Het plassen in de plaszak werkt heel eenvoudig en is schoon, zoals in een filmpje is te zien. Het materiaal in de plaszak zorgt ervoor dat de urine stolt. Na afloop gooit de patiënt de plaszak bij het restafval.

Voor welke patiënten?

Jaarlijks worden er zo’n 14.000 CT-onderzoeken in Bravis uitgevoerd met röntgencontrastmiddel. Het merendeel van deze onderzoeken is poliklinisch. De proef richt zich daarom op poliklinische patiënten. Klinische patiënten, patiënten voor PET-CT en spoedpatiënten zijn uitgesloten van deze proef.