Podcast #9 Divers Bravis: Werken ondanks een beperking

Bijna één op de acht mensen in Nederland heeft een vorm van een beperking. Dat kan mensen beperken in het benutten van hun talenten en kan ook het levensgeluk in de weg staan. In aflevering 9 van de podcastserie Divers Bravis spreken we hierover met Bart Holster en Annemarie Bierbooms, beiden werkzaam voor het Bravis ziekenhuis. Bart heeft AMC*, waardoor hij een beperking heeft aan zijn handen en benen en gebonden is aan een rolstoel. Bart gelooft in het positieve: “Ik kijk wat er kan, ik denk niet in problemen. Ik heb mezelf soms ook echt verbaasd, dat ik dacht: Kan ik dat? Wow!” Benieuwd? Beluister dan de podcastaflevering

 * Arthrogryposis multiplex congenita 

Bart en Annemarie kennen elkaar al jaren 

Annemarie is logopediste op bij de afdeling kinderrevalidatie in Bravis. Zij werkt voornamelijk op peutergroep ´Vroege Vogels´ en de Mytylschool in Roosendaal. Bart werkt sinds 2017 bij Bravis als logistiek medewerker. Bart en Annemarie zijn nu collega's, maar ze kennen elkaar al toen Bart startte op de peutergroep in Roosendaal. Annemarie: “Ik vind het heel mooi om te zien dat kinderen die ik als peuter heb leren kennen en heb mogen begeleiden uiteindelijk een mooie plek kunnen vinden in de maatschappij. Waarbij ze gewoon volwaardig mee kunnen doen en ook een baan hebben en salaris verdienen. Dat motiveert ons als revalidatieteam om dit werk met heel veel plezier te blijven doen.”

Ontwikkeling 

Op de Mytylschool heeft Bart zich kunnen ontwikkelen. Annemarie: “Je leert daar niet alleen rekenen en lezen, maar je wordt ook voorbereid op de arbeidsmarkt.” Bart: “Ik moest stagelopen en deed dit op de afdeling revalidatie bij Bravis. Daar mocht ik meehelpen achter de balie. Ik ontdekte al snel hoe leuk ik dat vond. Uiteindelijk kwam er een plekje vrij bij de afdeling logistiek. Ik ging het gesprek aan met de leidinggevende Mark Sijstermans en hij zag mogelijkheden in mij. In 2018 ben ik begonnen met het invoeren van ordernummers. Mijn collega's zagen al snel dat ik meer kon. Nu doe ik van alles: ik breng pakketjes rond, ik help mee op de werkvloer en ik maak de planning voor logistiek en de vrijwilligers. Wat voor kansen iedereen mij heeft gegeven, dat is niet normaal”, benoemt Bart. 

“We zijn toch allemaal hetzelfde?” 

Bart voelt zich welkom in Bravis: “Op onze afdeling is er geen onderscheid tussen mensen. Ik snap ook niet waarom je anders tegen iemand zou doen", vertelt Bart. ”Je bent ook een mens, je bent gelijk. Maar in de praktijk is dat toch wel anders. Als ik dan in de supermarkt ben en iemand vraag om een pakje tomatensoep te pakken, kijkt diegene mij weleens van “oh, oh” aan en loopt vervolgens weg. Daarom mijn oproep: Als iemand wat vraagt, doe gewoon aardig en maak ook eens een praatje met iemand.” Annemarie vult aan: “Ook dat leren kinderen op de Mytylschool: opkomen voor jezelf, je stem laten horen. Dat kan Bart inmiddels heel goed. “Maar dat vond ik echt wel lastig", voegt Bart toe.  

Tips voor anderen 

Welke tips zij hebben voor anderen? Bart benoemt “Blijf altijd positief. Ga jezelf niet wegcijferen. Ga op ontdekking uit, dan zie je zelf welke mogelijkheden je wel en niet hebt.” Ook Annemarie heeft een belangrijk advies aan (zorg)professionals: “Ik denk dat veel medewerkers kansen hebben gekregen van huis uit: door de gezondheid die je hebt, door de plaats waar je geboren bent. En dat je ook eens kunt denken: misschien kan ik mensen die dat niet hebben meegekregen helpen door ze een kans geven in mijn team. Dat zou heel mooi zijn.”  

Beluister de podcast 

Dit is slechts een verkorte versie van de podcast. Luister dan ook vooral de gehele podcast via deze link.  

Alle afleveringen terugluisteren? 

Dit is de negende aflevering over diversiteit en inclusie in ons ziekenhuis. Eerder spraken we met: 

Door op uw streamingsplatform (zoals Spotify) te zoeken op ‘Divers Bravis’, vindt u alle afleveringen. U kunt ze ook ook beluisteren via deze website. Tip: Luister de podcasts tijdens een autorit of een wandeling.