Polikliniek Urologie verbetert haar zorg dankzij eigen datasets

Binnen een grote organisatie als Bravis beschikken we over een enorme schat aan data. Daarvan maken we steeds vaker en handiger gebruik. Dat kan uiteenlopen van inschattingen van de beddencapaciteit tot het signaleren van trends in ziekteverzuim. Op de polikliniek Urologie is er zelfs sprake van datagedreven zorg. Uroloog Eelco Collette vertelt hoe hij en collega’s op basis van data en voortschrijdend inzicht robotprostaatkankeroperaties blijven verbeteren.

“Met andere operateurs in het EMBRAZE Kankernetwerk bouwen we al vijf jaar lang aan een database met gegevens van patiënten die een robotprostaatkankeroperatie hebben ondergaan”, vertelt Eelco. “Het gaat dan concreet om data die artsen van Amphia, ETZ, Jeroen Bosch ziekenhuis en Bravis op een uniforme manier hebben verzameld. Die data komen in de eerste plaats uit het elektronisch patiëntendossier, zoals de OK-duur, bloedverlies en eventuele complicaties. Maar we vullen deze ook aan met de uitkomsten van patiëntvragenlijsten. Daarbij kan je denken aan bevindingen op het gebied van continentie, erecties of de algemene kwaliteit van leven. We beschikken nu over een dataset van 1.200 patiënten met telkens zo’n 100 gestandaardiseerde parameters.”

Voorspellen
Uniformiteit speelt volgens Eelco een belangrijke rol bij het verwerven en interpreteren van de data. “Het is de bedoeling dat artsen hetzelfde soort OK-verslag maken en dat zij de gestandaardiseerde vragenlijsten op dezelfde momenten afnemen. Alleen zo kan je de resultaten van patiënten later een-op-een vergelijken. Op die manier is het mogelijk om inzichtelijk te krijgen welke artsen uitstekend werk leveren of welke technieken bijvoorbeeld aantoonbaar de beste zijn. Het gaat steeds om robotprostaatkankeroperaties met circa 20 stappen, maar uit de resultaten van de dataset kan je specifiek afleiden welke finesse van belang is in een bepaalde stap of bij een bepaalde aandoening. De data bieden ons bovendien ook voorspellende inzichten. Door de resultaten van het verleden bij te houden, heb je als arts meer inzicht of een behandeling kan aanslaan in een bepaalde situatie. Je kan veel beter inschatten bij hoeveel procent van de patiënten de ziekte terugkomt of juist niet. Daar is ook software voor beschikbaar op basis van Amerikaanse modellen, maar wij hebben hiervoor met collega’s in het EMBRAZE-gebied nu onze eigen database beschikbaar. Dat is heel waardevol.”

Inzichten delen
Elke zes maanden komen urologen van de deelnemende ziekenhuizen samen om nieuwe resultaten en ontwikkelingen in de database te bespreken. “Tijdens deze refereeravonden hebben we steeds discussies over nieuwe inzichten en delen we suggesties om behandelingen te verbeteren. Dat werkt echt. Uit de cijfers blijkt dat de artsen het de afgelopen vijf jaar beter zijn gaan doen. We kijken naar het verleden om te leren voor de toekomst. Mede dankzij statistische analyse blijven we ons werk vergelijken en onze zorg verbeteren. We maken bovendien gebruik van internationaal gevalideerde vragenlijsten, zodat we in de toekomst voorbereid zijn om onze data ook met ziekenhuizen elders in Nederland te vergelijken. Daar kan uiteindelijk iedereen beter van worden.”