“De ramadan is een maand om stil te staan bij het afgelopen jaar”

Vorige week is de ramadan van start gegaan. Ook bij Bravis doen veel collega's mee aan de vastenmaand. Zo ook Sezayi Çelik, servicedeskmedewerker bij Bravis. “Ik vind de ramadan een hele mooie maand. Het geeft mij rust, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is een moment om stil te staan bij alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Hiermee doorbreken we onze dagelijkse hectiek. En het is een gezellige maand. Ik vind het dan ook mooi dat Bravis hier aandacht voor heeft.” 

Sezayi startte 1,5 jaar geleden bij Bravis als servicedeskmedewerker. Na 27 jaar gewerkt te hebben in de grafische sector, was het tijd voor iets nieuws. 

Vastenmaand 

“Ik vind het vasten niet lastig. Ik zet een knop om. Het is vooral iets mentaals, merk ik. Collega's hoeven er van mij ook echt geen rekening mee te houden. Normaal ga ik in de lunchpauze naar het bedrijfsrestaurant, maar nu ga ik vaak een rondje lopen. En traktaties sla ik natuurlijk over, maar dat vind ik geen probleem”, glimlacht Sezayi.   

Samen met zijn vrouw en drie kinderen vindt hij de ramadan ook een gezellige maand. Zodra de zon onder gaat en tot de zon weer opkomt, mag er gegeten en gedronken worden. “Vaak begint dat al met samen koken. Mijn kinderen hoeven niet mee te doen, maar ook zij beleven deze maand als bijzonder. Zo zoekt mijn zoon van 14 vaak lekkere gerechten uit die hij dan maakt. En mijn dochters vragen altijd of ik hen wakker wil maken als de sahur-maaltijd (de maaltijd voor zonsopgang) start. Dat lukt niet altijd, omdat we ze niet wakker krijgen. Dan zijn ze ‘s ochtends wel even boos", lacht Sezayi.  

Gezondheid vindt Sezayi belangrijk, ook tijdens de Ramadan. “We kiezen bewust voor gezonde gerechten. We vasten ook om te merken hoe het is om iets niet te hebben. Daarom is het bij ons echt geen overdaad aan eten. We beginnen vaak met een lichte soep, gevolgd door een hoofdgerecht. Ook een toetje hoort er bij. Zelf kies ik ervoor om voor het slapen nog iets lichts te eten, maar 's ochtends drink ik alleen water. Het is voor mijzelf dan echt te vroeg om al te ontbijten.” 

Aandacht voor elkaar 

Tijdens het ramadanfeest (Eid-al-Fitr) neemt Sezayi vrij. Deze feestelijke dag brengt hij door met zijn familie. Hij start samen met zijn zoon de dag in de moskee met het suikerfeestgebed. Daarna komen ze samen met familie in het ouderlijk huis. Dat patiënten en medewerkers bij Bravis op deze dag een lekkere traktatie krijgen, vindt Sezayi mooi. “Ik heb gemerkt hoe divers Bravis is. Het is belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben, elkaar te leren kennen. Daar helpt dit bij.”