- U bevindt zich hier:
- Home
- Actueel
- SEH-artsen sinds 1 januari erkend als medisch specialisten
SEH-artsen sinds 1 januari erkend als medisch specialisten
Het Bravis ziekenhuis werkt op de spoedeisende hulp (SEH) al sinds 2010 met SEH-artsen. Toch was SEH-geneeskunde tot voor kort geen erkend medisch specialisme. Daar is op 1 januari dit jaar eindelijk verandering in gekomen. Een erkenning voor de achttien SEH-artsen die binnen Bravis werkzaam zijn en waarvan op ieder moment van de dag er één op de locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal aanwezig is.
Robbert Groenewegen was de allereerste SEH-arts van het Bravis ziekenhuis. Hij begon op 1 oktober 2010 in het toenmalig Lievensberg ziekenhuis. “Voorheen draaiden basisartsen diensten op de spoedeisende hulp”, blikt Robbert terug. “Zij kwamen vaak net uit de schoolbanken en konden nog niet putten uit jarenlange kennis en kunde. De basisartsen leunden dan ook veel op de ervaring van de SEH-verpleegkundigen. De SEH was voor deze basisartsen wel een goede leerschool, omdat ze met veel verschillende patiëntgroepen en ziektebeelden te maken kregen. Maar voor de patiënt is het fijner om gezien te worden door een arts met specifieke kennis en ervaring op de SEH.”
Generalistische blik
Niet alle ziekenhuizen hebben SEH-artsen. “Daar werken naast arts-assistenten soms chirurgen en andere specialisten op de spoedeisende hulp”, vertelt Robbert. “Ik wil niet zeggen dat een SEH zonder SEH-artsen niet functioneert, maar de focus en ervaring van een andere specialist is anders. De SEH is iets wat zij erbij doen. Daarnaast bekijken zij een patiënt vanuit hun eigen vakgebied. Een orthopeed focust zich bij een patiënt met een gebroken heup voornamelijk op de breuk. Een SEH-arts heeft een meer generalistische blik. Natuurlijk kijkt hij naar de oplossing voor de breuk, maar ook hoe deze ontstaan is. Wij kijken vanuit allerlei hoeken en besluiten op basis daarvan wat een patiënt nodig heeft.”
Meerdere aandoeningen
Patiënten die op de spoedeisende hulp komen hebben vaak meerdere aandoeningen. “De patiënt komt ook niet binnen met een diagnose, maar met een klacht. Het is dan niet altijd meteen duidelijk onder welk specialisme de patiënt valt. Een goed voorbeeld is een man van 85 jaar. Hij heeft diabetes en is als gevolg van een ontregelde suikerwaarde van de trap gevallen. Bovendien heeft hij koorts. Welke specialist moet er dan opgeroepen worden? Is het een geriater omdat de patiënt op leeftijd is? Is het een orthopeed omdat de man mogelijk zijn heup heeft gebroken? Of is het een internist omdat hij diabetes heeft? Het kan zomaar zijn dat er drie verschillende specialisten opgeroepen moeten worden. Bij Bravis bepaalt de SEH-arts welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn. Waar nodig halen we er gerichte expertise bij”, licht Robbert toe.
Snel een inschatting
De kracht van de SEH-arts zijn de patiënten waarbij niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is. “De vallende oudere of de onverklaarbare buikpijn”, noemt Robbert als voorbeelden. “Omdat wij op de hoogte zijn van alle acute zaken, kunnen wij heel snel een inschatting maken van hetgeen de patiënt heeft en welke onderzoeken er nodig zijn. Wij zijn een goede aanvulling op de andere specialismen en kunnen ook niet zonder hen.”
Een erkenning
Robbert is blij dat SEH-arts een erkend specialisme is. “Het is uiteindelijk een erkenning voor al het werk wat wij doen. Hartverwarmend was alle steun die we hebben gekregen; van moties in de Tweede Kamer tot op de werkvloer en vanuit de Raad van Bestuur en het management.”
Op de foto (v.l.n.r.): Robbert Groenewegen, Steef Stoffelen en Ralph Boden zijn drie van de achttien SEH-artsen die binnen Bravis werkzaam zijn.