Verbeterslagen bij SEH Bravis

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Bravis ziekenhuis zoekt continu manieren om de zorg voor de patiënten en de eigen werkwijze te verbeteren. Hierin speelt het SEH kwaliteitsteam een belangrijke rol. Maandag 27 januari is een vernieuwde werkwijze geïntroduceerd en een leerunit geopend. Een mooie stap voor patiënten en Professionals In Opleiding (PIO).

SEH-verpleegkundige Nathalie Stegink maakt deel uit van het kwaliteitsteam. Zij volgde vorig jaar een interne opleiding om tot structurele verbeteringen te komen. Tijdens deze Green Belt-opleiding nam Nathalie de hoge werkdruk van de coördinerend verpleegkundigen op de SEH onder de loep. “Naast het coördineren hebben zij veel neventaken. Bovendien zien we op de SEH steeds meer en ook steeds ziekere patiënten. Het zou dan ook fijn zijn als we die werkdruk kunnen verlagen”, legt Nathalie uit.

Triage
Uit haar onderzoek bleek dat de belangrijkste taak van de coördinerend verpleegkundigen het managen van de wachtkamer is. Zij moeten naar aanleiding van de ernst van de klachten bepalen binnen hoeveel tijd de patiënt gezien moet worden door de SEH-arts. “Die triage is heel erg belangrijk om levensbedreigende problemen als eerste te ondervangen. Door de andere taken van de coördinerend verpleegkundige kwam die triage in de knel. Daarom hebben we besloten om iemand speciaal voor die triage vrij te maken”, aldus Nathalie. “Door te schuiven in de personele bezetting hebben we deze functie van triagist kunnen creëren.”

Leerunit
Tegelijk met het introduceren van de nieuwe werkwijze is op de SEH ook een leerunit gestart. Voortaan verzorgen Professionals In Opleiding (PIO) zelfstandig patiënten in acht SEH-kamers. Zij staan onder supervisie van een PIO-coach, een gediplomeerd en ervaren SEH-verpleegkundige. “Tot nu toe werkten de PIO’s over de hele afdeling en werden zij gekoppeld aan een gediplomeerd verpleegkundige. Maar bij drukte verloren zij elkaar uit het oog. Doordat ze nu zelfstandig acht kamers onder hun hoede hebben en gekoppeld zijn aan een PIO-coach, krijgen ze meer verantwoordelijkheid en structuur. Op het moment dat zij vragen hebben, kunnen ze altijd een beroep doen op de PIO-coach. Op de leerunit zijn altijd twee PIO’s werkzaam die op een verschillend niveau in het opleiding zitten. Hiermee garanderen wij optimale zorg voor onze patiënten.”