Marc en Charlotte gaan werken in één van de meest afgelegen, arme en instabiele gebieden van Ecuador

Stel je eens voor: je bent gewend om in een modern ziekenhuis te werken, met alle faciliteiten en middelen die je nodig hebt. En dan besluit je om naar Putumayo te gaan, een van de meest afgelegen, arme en instabiele gebieden van Ecuador, waar criminaliteit en drugshandel een groot probleem zijn en waar medische zorg zeer beperkt is. Dat is precies wat anesthesioloog-intensivist Marc Schluep en sedatie praktijk specialist Charlotte Oomens 1 september gaan doen. Ze gaan een maand lang aan de slag als vrijwilliger bij Quina Care, een kleine kliniek die momenteel hun eerste operatiekamer aan het bouwen is.

Quina Care is vier jaar geleden opgericht door twee Nederlandse tropenartsen. Marc en Charlotte willen hen de basis van anesthesie bijbrengen, zoals het zetten van een ruggenprik en het toedienen van sedatie."Hierdoor hoeven inwoners van Putumayo niet altijd meer vier uur te reizen naar het dichtstbijzijnde staatsziekenhuis, maar kunnen ze voor veel ingrepen terecht in de kliniek", geeft Charlotte aan. Daarnaast zullen ze ook meedraaien in de kliniek en onderwijs verzorgen. Ze willen de medewerkers, die vaak geen medische opleiding hebben gevolgd, leren wat ze moeten doen als de vitale functies van een patiënt verslechteren.

Creatief omgaan met uitdagingen
Marc spreekt vloeiend Spaans en Charlotte kan zich tijdens een vakantie of reis goed redden. "Het vertalen van medische termen zal soms wel een uitdaging zijn, maar we zijn extra aan het oefenen", lacht Charlotte. "We zullen soms een stuk creatiever moeten zijn met hoe we iets uitleggen, daarnaast moeten we ook meer doen met minder. Dat zal wennen zijn. We zijn nu eenmaal gewend aan zekerheden en protocollen, maar het is voor ons ook een mooie kans om out of the box te leren denken. Dat maakt het ook weer leuk", vertelt Marc.

We laten ons niet afschrikken
In Ecuador zijn criminaliteit en drugshandel een groot probleem. Het land is onrustig en dat maakt het een gevaarlijke bestemming. "We zijn allebei al vaak in de tropen en in Zuid-Amerika geweest en hebben gezien hoe gevaarlijk het kan zijn, maar dat schrikt ons niet af", geeft Marc aan. "Ik heb juist altijd al iets willen doen in dit gebied", voegt Charlotte toe. "Hier kunnen we met onze kennis echt iets betekenen voor mensen die het hard nodig hebben."
 
Een goede start
Ondanks dat Marc en Charlotte het als een mooie uitdaging zien om meer te doen met minder, stappen ze niet met lege handen het vliegtuig in. "We zijn een crowdfunding gestart en hebben producten verzameld die hier niet meer gebruikt (mogen) worden, maar waar ze in Putumayo heel blij mee zijn. Denk aan naalden voor het zetten van ruggenprikken, verschillende soorten medicatie en een monitor om patiënten te monitoren. We zijn nog aan het zoeken naar een simpele beademingsmachine en spuitpompen’’, vertelt Charlotte. "We nemen alleen producten mee waar de medewerkers ook mee kunnen werken als wij er niet meer zijn, of medicatie die ze later zelf kunnen verkrijgen”.

Stap voor stap
"We gaan niet naar Ecuador om pleisters te plakken, we laten iets achter waar de medewerkers echt mee verder kunnen. Dat is zo mooi aan dit project", vertelt Marc. “Wij leren de medewerkers nu de basis van anesthesie en na ons komt er weer iemand anders die ergens goed in is. Hierdoor worden de kennis en vaardigheden van de medewerkers en de mogelijkheden van de kliniek stap voor stap, met elke vrijwilliger die komt, verder uitgebreid."