Ademhalingsondersteuning; Non Invasive Positive Pressure Ventilation (NIPPV)
Inleiding
In deze folder vindt u meer informatie over Non Invasive Positive Pressure Ventilation (NIPPV).
NIPPV is een vorm van ademhalingsondersteuning waardoor het ademhalen gemakkelijker en efficiënter verloopt. Bij NIPPV wordt de ademhaling niet overgenomen van de patiënt maar alleen ondersteund. U blijft dus zelfstandig ademhalen.
Deze folder is bedoeld voor de patiënt die NIPPV krijgt en zijn naasten. U kunt zo nog eens rustig nalezen wat NIPPV precies is en wat u kunt verwachten van de behandeling, de artsen en het verplegend personeel.
Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.
De ademhaling
Tijdens de ademhaling nemen de longen bij inademing zuurstof op en wordt bij uitademing onder andere koolzuur uitgescheiden. Koolzuur is een van de afvalproducten die in het lichaam ontstaan bij de productie van energie. Dit proces gaat altijd door. Wanneer iemand om wat voor reden dan ook niet effectief ademhaalt, stijgt het koolzuurgehalte in het lichaam en daalt het zuurstofgehalte. Dit wordt respiratoire insufficiëntie genoemd. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals: benauwdheid, hoofdpijn, concentratie-stoornissen en sufheid.
Oorzaak van respiratoire insufficiëntie
De belangrijkste oorzaak van respiratoire insufficiëntie is een tijdelijke verslechtering van de longaandoening waardoor de opname van zuurstof en de uitscheiding van koolzuur (gasuitwisseling) moeilijker verloopt.
Behandeling
Via een masker dat over het gezicht wordt geplaatst, wordt door een apparaat positieve druk gegeven bij de in- en uitademing. Hierdoor blijven de luchtwegen zo goed mogelijk geopend, waardoor de gasuitwisseling verbetert en het ademen u minder kracht en energie kost. Daardoor stijgt het zuurstofgehalte in het bloed en daalt het koolzuurgehalte.
In het begin zal het als onwennig en misschien vervelend aanvoelen. Zo kunt u onder andere last krijgen van geïrriteerde ogen en droge mondslijmvliezen.
Verder is het vaak in het begin moeilijk om de ademhaling onder controle te krijgen. De verpleegkundige helpt u om het juiste ademhalingsritme te vinden.
Omdat u zelfstandig blijft ademhalen, is het mogelijk om soms het masker af te zetten en wat te eten en te drinken en zonodig medicijnen in te nemen (in overleg met de verpleegkundige die u begeleidt). U kunt tijdens de therapie wel praten, maar bent moeilijker verstaanbaar door het masker. Bovendien is praten vermoeiend voor u.
De verpleegkundige voert regelmatig bij u verschillende controles uit zoals het meten van de bloeddruk, temperatuur, pols, zuurstofgehalte van het bloed. De arts of verpleegkundig specialist laat regelmatig uw bloedgaswaarden bepalen.
Hiervoor wordt via de vinger bloed afgenomen. Aan deze uitslagen kan de arts of verpleegkundig specialist zien hoe de verhouding tussen het zuurstofgehalte en het koolzuurgehalte in het bloed is. Zo kan snel beoordeeld worden of de behandeling aanslaat en of de instellingen van het apparaat moeten worden veranderd.
Waar vindt NIPPV plaats
NIPPV vindt plaats op de afdeling longgeneeskunde. U ligt op een éénpersoonskamer en wordt begeleid en ondersteund door een verpleegkundige van de afdeling. Deze verpleegkundige is hiervoor speciaal opgeleid. Meestal ligt u in bed, maar wanneer u goed op de behandeling reageert, is het ook mogelijk om onder begeleiding in de stoel te komen zitten (dit in overleg met de verpleegkundige, verpleegkundig specialist en de arts).
Bezoek
Het is mogelijk om tijdens de bezoekuren bezoek te ontvangen. Per patiënt zijn maximaal 2 bezoekers toegestaan. In uw situatie is het heel belangrijk, dat u zich hierdoor niet te veel vermoeit. Wij adviseren het bezoek dan ook om hierover te overleggen met de verpleegkundige.
Tijdens de behandeling met het ademhalingondersteunings-apparaat is het toegestaan 1 persoonlijke begeleider continu bij u te hebben. Dit is meer om u gerust te stellen en te zorgen dat u niet alleen bent.
08/22