Arteria temporalis biopsie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling bij de chirurg omdat u mogelijk een bloedvatontsteking heeft. U heeft van uw arts of behandelaar al informatie ontvangen dat dit wordt onderzocht door het afnemen van een stukje weefsel (biopsie) uit de slagader ter hoogte van uw slaap (arteria temporalis). In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw ingreep.

Inleiding

U heeft een afspraak bij de chirurg voor een arteria temporalis biopsie. Deze folder geeft algemene informatie over de ingreep.

Wat is een arteria temporalis biopsie?

De slagader ter hoogte van uw slaap heet de arteria temporalis. Bij een biopsie hiervan wordt een stukje weefsel van deze slagader afgenomen voor verder onderzoek.

http://www.harteraad.nl/wp-content/uploads/2017/12/Arteriitis-Temporalis-300x297.jpg

Doel van het onderzoek

U heeft klachten die kunnen passen bij een ontstekingsziekte. Doel van het onderzoek is om na te gaan of er sprake is van een bloedvatontsteking.

Voorbereidingen

  • U hoeft u niet nuchter te zijn en mag dus gewoon eten voor de ingreep.
  • U meldt zich 10 minuten voor de ingreep aan via de aanmeldzuil. De ingreep gebeurt op de poliklinische behandelkamer.
  • Neem een begeleider mee die u na de ingreep naar huis kan brengen. U mag niet zelf rijden!
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicatie? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Mogelijk past de arts de dosering aan of moet u hiermee tijdelijk stoppen.

De ingreep

Aan de kant waar het biopt wordt genomen, voelt de chirurg naar het kloppend bloedvat. Soms gebruikt hij hierbij een doppler (klein echo apparaat). U krijgt een lokale verdoving ingespoten op de plaats waar het biopt wordt afgenomen. Zodra de verdoving goed werkt maakt de chirurg aan de slaap of boven het oor een snee van ongeveer 4 cm. De chirurg zoekt het bloedvat op en neemt hieruit een stukje weefsel. De ingreep duurt ongeveer een half uur. De wond wordt gesloten met een hechting die vanzelf oplost.

Na de ingreep

Na de ingreep krijgt u verband op de wond. Laat dit verband minimaal 24 uur zitten en houd het droog. Pas 24 uur na de ingreep mag u douchen. U mag voor de pijn tot maximaal 4x 1 gram paracetamol per dag nemen.
De chirurg stuurt het afgenomen weefsel naar het pathologisch laboratorium voor onderzoek. Na ongeveer 5 werkdagen (soms iets langer) ontvangt uw behandelend arts de uitslag van het biopt. U krijgt de uitslag van het biopt van uw behandelend arts.

Complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s en er kunnen complicaties ontstaan zoals een nabloeding of wondinfectie.

Specifieke complicaties kunnen zijn:

  • Gevoeligheid van de biopsieplaats.
    Dit trekt meestal na enkele maanden vanzelf weer weg.
  • Schade aan de nervus facialis (gezichtszenuw).
    De nervus facialis is de zenuw die de spieren in het gezicht aanstuurt. Beschadiging van deze zenuw kan leiden tot een tijdelijk of blijvend hangend ooglid.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis.

Contact

De poliklinieken chirurgie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

 

Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts, physician assistant of vaatverpleegkundige.

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?