Bacterie Staphylococcus aureus, verklein de kans op een infectie

Inleiding

U wordt binnenkort geopereerd in het Bravis ziekenhuis. In ons ziekenhuis controleren wij bepaalde groepen patiënten voor de operatie op de bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus). Uit onderzoek is gebleken dat mensen die deze bacterie bij zich dragen en daarvoor behandeld worden, minder kans hebben op een infectie na hun operatie. In deze folder leest u over deze bacterie en hoe de behandeling eruitziet.

 

Onderzoek

Om geen onnodige behandeling te starten, onderzoeken wij eerst of u daadwerkelijk drager bent van deze bacterie. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek nemen wij daarom een neusuitstrijk bij u af.

 

De uitslag

Wanneer u drager bent van de S. aureus, raden wij u een behandeling aan. Het recept voor de neuszalf en de desinfecterende zeep sturen wij naar uw eigen apotheek. U krijgt hiervan een melding via uw mail. U kunt de medicatie daarna ophalen bij uw eigen apotheek. Het is mogelijk dat u hiervoor een eigen bijdrage moet betalen. Dit is afhankelijk aan uw zorgverzekering.

 

De behandeling

Het doel van de behandeling is het voorkomen van infecties met de S. aureus bacterie. De behandeling verwijdert de bacterie tijdelijk. U verkleint daarmee de kans op een infectie.

De behandeling duurt in totaal 5 opeenvolgende dagen en start 5 dagen voor de operatie.

 

Deze behandeling kan niet worden uitgevoerd als u

  • allergisch bent voor mupirocine in de neuszalf of chloorhexidine (de stof die in de desinfecterende zeep zit);
  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • in de afgelopen vier weken met mupirocine (Bactroban®) behandeld bent.

 

U start 5 dagen voor de operatiedatum met de behandeling.

Als u een piercing in uw neus heeft, raden wij u aan deze uit te doen tijdens de behandeling.

Veel gestelde vragen over een positieve uitslag met Staphylococcus aureus.

Wat moet ik doen wanneer mijn operatie binnen enkele dagen gepland staat?

Als u eerder (dan gepland) geopereerd wordt, start dan meteen met deze behandeling en neem de neuszalf en de desinfecterende zeep bij uw opname mee naar het ziekenhuis. U maakt daar de behandeling af.

 

Wat moet ik doen wanneer mijn operatie uitgesteld wordt en ik al begonnen ben met de behandeling?

Wanneer u binnen een maand geopereerd wordt, maakt u deze behandeling gewoon af. Duurt het langer dan een maand voordat u geopereerd wordt, dan kunt u nu beter stoppen met de behandeling. Start de behandeling weer opnieuw vijf dagen voor de operatiedatum.

Wordt de operatie langer dan drie maanden uitgesteld, dan raden we aan om opnieuw een neuskweek af te nemen voor de operatie. Neem dan contact op met het Opnameplein, telefoonnummer 088 - 70 67 989.

 

Ik heb een positieve uitslag, kan de S. aureus gevaarlijk zijn voor mijzelf of anderen in mijn omgeving?

Het dragen van de bacterie is over het algemeen niet gevaarlijk; je merkt er dan ook niets van. Bij zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken. Als bij u een S. aureus wordt gevonden, heeft dit geen consequenties voor uw thuissituatie.

 

Moet ik naast de behandeling met de desinfecterende zeep en neuszalf nog andere maatregelen nemen?

Het is niet nodig om andere maatregelen te nemen naast de behandeling met de desinfecterende zeep en neuszalf en uw gebruikelijke lichaamshygiëne.

 

Ik heb een positieve uitslag, moet ik hier nu rekening mee houden met bezoek aan tandarts, dokter of als ik op vakantie ga?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Deze bacterie komt voor bij een groot deel (20-50%) van de gezonde mensen op de huid en slijmvliezen. De aanwezigheid van deze bacterie is voor gezonde mensen geen probleem.

 

Als u andere vragen heeft, kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts.

05/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?