Begeleiding met video bij pasgeborenen (V.I.B.)

Begeleiding met video op de afdeling

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jullie, als ouders, bij de geboorte van je baby in het Moeder&Kindcentrum terecht komen.

Wij vinden het belangrijk dat je deze eerste periode met je baby hier als prettig ervaart. Het krijgen van een baby is één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen in het leven.

De kraamperiode is bedoeld om te wennen aan een nieuw leven met een nieuw kind; jullie moeten elkaar leren kennen. In dit centrum besteden we veel aandacht aan deze eerste kennismaking en de eerste contacten. Dit kan worden ondersteund met behulp van videobeelden.

Voor wie is video-interactiebegeleiding bedoeld?

V.I.B. wordt in de meeste gevallen standaard aangeboden bij te vroeg geboren baby’s van 35 weken of jonger. Zeker wanneer je kind voor langere tijd in een couveuse moet verblijven, is het van groot belang de hechting zo optimaal mogelijk te ondersteunen. V.I.B. is hierbij een mooi hulpmiddel. Het kan zijn dat de arts, verpleegkundige of pedagogisch medewerker ook in andere situaties V.I.B. adviseert. Tot slot, uiteraard ook wanneer je zelf vragen hebt over je kind (bijvoorbeeld over de verzorging of over de signalen die je baby afgeeft) is V.I.B.  helpend.

Wat is interactie-begeleiding met video?

Er wordt een korte filmopname gemaakt van een contactmoment met je baby. Zo is het mogelijk beeld voor beeld te bekijken wat er gebeurt in dit contact. Direct na de geboorte geven baby’s al met verschillende houdingen en bewegingen aan wat ze wel of niet prettig vinden. Dit noemen we de lichaamstaal van de baby. Ouders reageren intuïtief en sterk op deze signalen.

De initiatieven van pasgeboren baby’s zijn nog vluchtig, en met een video-opname vergroot je als het ware deze momenten en wordt het mogelijk al in een vroeg stadium de baby te leren begrijpen.

Geboorte

Vooral bij een eerste kind kunnen er bij jullie als ouders vragen leven over de omgang. Niet alleen over praktische zaken, maar vooral over het contact. Op de videobeelden kunt je meteen zien hoe en waarop je baby reageert. Je  krijgt informatie over de ‘taal’ van je baby.

Een gecertificeerd video-interactiebegeleider maakt een korte video-opname (ongeveer 5 minuten is al afdoende) van jou en je baby tijdens bijvoorbeeld de verzorging. Zij kijkt deze later met jullie terug en laat aan de hand van deze videobeelden zien welke signalen je baby geeft om met jou in contact te komen of te blijven. Je ziet dan op de beelden terug hoe je kind reageert op jouw stem, uw aanraking, hoe  je je baby kunt geruststellen en hoe je baby ervan geniet om bij je te zijn.

Het is eventueel ook mogelijk een zelfgemaakte opname te bekijken, mits deze geschikt is.

Couveuse

Het kan zijn dat je baby voor korte of langere tijd in de couveuse moet liggen. Nauw contact tussen ouders en baby is heel belangrijk, vooral in de eerste periode na de geboorte. In het geval van een te vroege geboorte is dit contact zo mogelijk nog belangrijker. Nauw contact heeft pas werkelijk betekenis wanneer het lichamelijk contact betreft. Vooral de kangoeroemethode heeft hierbij een bijzondere waarde.

Daarnaast laat de videoanalyse de allerkleinste contactsignalen zien die je baby geeft. Dit biedt jullie als ouders de gelegenheid om, ondanks de couveuseperiode, een hechte band met je baby op te bouwen. Dit maakt ook de overgang naar huis gemakkelijker.

Informatie

Zijn er na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze gerust!

Contactpersoon begeleiding video bij pasgeborenen Moeder & Kindcentrum:

Colette van Praat, medisch pedagogisch zorgverlener en video-interactiebegeleider. 

Telefoonnummer: 088-70 66 645 

 

 

6/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?