- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO)
Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO)
Inleiding
Bacteriën die ongevoelig zijn (resistent) voor de meest gebruikte antibiotica worden Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) genoemd. In zorginstellingen is men extra alert op het voorkomen van besmetting met BRMO.
Ieder mens draagt vele soorten bacteriën met zich mee. Bijvoorbeeld in de neus, in de darmen en op de huid. Hier doen ze belangrijk werk. Bij een verminderde weerstand kunnen deze bacteriën infecties veroorzaken. Soms is het nodig om een infectie te behandelen met antibiotica.
Resistent
Doordat bacteriën zich kunnen aanpassen aan omstandigheden, kunnen zij ongevoelig (resistent) worden voor de meest gebruikte antibiotica. Deze bacteriën noemen we BRMO’s. Infecties met BRMO's zijn moeilijker te behandelen omdat er minder geschikte antibiotica zijn. Zuinig omgaan met de overgebleven antibiotica's is nodig omdat de bacterie bij veelvuldig gebruik zelfs voor deze antibiotica resistent kan worden. Behandeling is dan niet meer mogelijk.
Soorten BRMO
Enkele bekende BRMO’s zijn MRSA, VRE, ESBL- en CPE bacteriën. Deze bacteriën zijn vernoemd naar specifieke antibiotica of enzymen die een rol spelen bij de resistentie.
- MRSA: Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus.
Deze bacterie komt voor op huid en slijmvliezen. Bij een verminderde afweer kan MRSA wond- of huidinfecties veroorzaken.
- VRE: Vancomycine Resistente Enterokok.
Een darmbacterie die ongevoelig is voor het antibioticum Vancomycine. VRE veroorzaakt zelden infecties.
- ESBL: Extended Spectrum Beta-Lactamase.
ESBL is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken. De bacteriën die ESBL kunnen aanmaken zijn gewone darmbacteriën. Zij zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen. Infecties ontstaan bij verminderde weerstand. We zien deze soort BRMO vaak bij urineweginfecties.
- CPE: Carbapenemase producerende Enterobacteriacea.
CPE bacteriën zijn gewone darmbacteriën. Zij maken het enzym carbapenemase aan. Dit enzym kan nog meer antibiotica afbreken dan het ESBL enzym.
Besmetting
Besmetting kan plaatsvinden via speeksel, urine, ontlasting, slijm van de keel of neus of via de handen. In sommige gevallen raken mensen besmet via indirect contact met besmet beddengoed, verpleegartikelen, stofdeeltjes, etc.
Besmetting met een BRMO betekent niet dat u ook ziek wordt van deze bacterie. U kunt een BRMO bij u dragen zonder hier zelf ziek van te worden. Dit noemen we BRMO dragerschap. BRMO dragerschap hoeft meestal niet behandeld te worden. Soms raakt u de BRMO vanzelf weer kwijt.
Als de weerstand verminderd is kan een BRMO infecties veroorzaken. Deze infecties zijn niet ernstiger dan infecties met gevoelige bacteriën. Ze zijn alleen moeilijker te behandelen. Dit komt omdat sommige antibiotica niet meer werken bij de BRMO. Bij een infectie zal een arts u zorgvuldig gaan behandelen met een geschikt antibioticum.
Maatregelen
In uw eigen omgeving heeft BRMO dragerschap geen gevolgen. U hoeft niet anders om te gaan met de mensen waarmee u samenwoont. U kunt gerust verjaardagsvisite ontvangen, boodschappen doen, naar een verjaardag gaan of familie en vrienden omhelzen, kussen en knuffelen.
In het ziekenhuis willen we verspreiding van BRMO voorkomen. Zodat patiënten met een verminderde weerstand niet besmet worden met BRMO.
Bent u drager van een BRMO en opgenomen in het ziekenhuis? U komt op een 1-persoonskamer in isolatieverpleging te liggen. Er zijn verschillende vormen van isolatie die per bacterie en per situatie kunnen verschillen. De beschermende maatregelen zijn voor iedereen te zien op een isolatiekaart die aan uw kamerdeur hangt. Uw behandelend arts of verpleegkundige zal de nodige maatregelen aan u uitleggen. Het onderzoek of de behandeling waarvoor u bent opgenomen, wordt gewoon voortgezet met alle benodigde beschermende maatregelen.
Signalering in uw dossier
Ter bescherming van uw medepatiënten en onze medewerkers wordt bij dragerschap van een BRMO in uw dossier een signalering ingesteld. Deze signalering zorgt ervoor dat bij een volgende ziekenhuisopname of behandeling de juiste maatregelen worden genomen om een verspreiding te voorkomen. Voor uw privacy is deze signalering alleen zichtbaar voor de betrokken medewerkers.
Bezoek
U kunt gerust bezoek ontvangen. Wel vragen wij aan uw bezoek of zij zich willen houden aan de voorschriften zoals aangegeven op de isolatiekaart die aan uw kamerdeur hangt.
Krijgt u bezoek van mensen die ook bij andere patiënten in het ziekenhuis op bezoek willen gaan? Dan is het belangrijk dat zij u als laatste bezoeken voordat zij het ziekenhuis verlaten.
Ontslag
U hoeft thuis geen specifieke maatregelen te treffen. U kunt gewoon volgens afspraak voor behandeling, onderzoek of controle naar het ziekenhuis komen.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend arts of verpleegkundige.
12/23