- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Blaashals incisie
Blaashals incisie
Inleiding
U heeft last van een vernauwing van de blaasuitgang (blaashals). De uroloog kan dit verhelpen door het maken van een snede in de blaashals. De uroloog voert de operatie via de plasbuis uit. Voor deze behandeling bent u een of twee dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Geef dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen ruime tijd voor de operatie.
Voor de ingreep krijgt u algehele narcose of plaatselijke verdoving in de vorm van een ruggenprik. De ingreep is een echte operatie. Ook al krijgt u geen uitwendige wond. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folder anesthesie en in de folder nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar.
De operatie
U ligt met uw benen opgetrokken in beensteunen. De uroloog brengt een hol instrument in de plasbuis. Daarlangs kan de uroloog in de plasbuis kijken en de snede maken. Met een metalen haak wordt de snede gemaakt en de wond dichtgebrand. De uroloog bedient de haak van buitenaf. Daarna wordt een blaaskatheter geplaatst tegen een eventuele nabloeding. De operatie duurt ongeveer twintig minuten.
Na de operatie
Zodra de urine helder is en er geen bloedstolsels zijn, wordt de katheter verwijderd. Meestal is dat binnen 24 uur. U kunt weer naar huis als het plassen weer goed op gang is gekomen. Dit is meestal een tot twee dagen na de operatie. U krijgt een afspraak mee voor controle bij de uroloog.
Klachten na de blaashals incisie
Na de operatie kunt u een brandend gevoel hebben in de plasbuis. Soms verliest u wat bloed bij de urine. Schrik daar niet van. Neem rust en drink veel, dan is uw urine snel weer helder. Het totale herstel duurt ongeveer twee weken.
Bij een blaashals incisie bij de man kan het voorkomen dat bij de zaadlozing het sperma in de blaas terecht komt. Dit kan absoluut geen kwaad, u plast het gewoon uit. Het beleven van het orgasme blijft hetzelfde.
Complicaties
Neem contact op met het ziekenhuis als binnen veertien dagen na de operatie:
- U koorts boven de 38,5°C krijgt.
- U ernstige brandende pijn heeft tijdens het plassen.
- U niet meer kunt plassen.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.
Contact
De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer
088 - 70 68 272
E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl
02/24