- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Borstcentrum
Borstcentrum
Patiënteninformatie Borstcentrum
Informatie over het borstcentrum
U bent door uw huisarts verwezen naar het Borstcentrum van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal voor onderzoek van een afwijking in uw borst(en). Het Borstcentrum is een onderdeel van het Oncologiecentrum. We werken met een multidisciplinair mammateam (borstteam). Dit betekent dat meerdere specialisten zijn betrokken in het proces.
Uw afspraak
Uw afspraak op het Borstcentrum krijgt u via mail, per post of na telefonisch contact.
We stellen het op prijs dat u iemand meeneemt naar de afspraak.
* Borstcentrum (route 74) ______dag dd : ___-____-___ Tijd; ___.___ u
Verpleegkundig consulent mammacare
Bij de eerste afspraak worden u en uw begeleider ontvangen door de verpleegkundig consulent mammacare. Het woord zegt het al: mamma = borst, care = zorg.
Zij is gespecialiseerd in de zorg en begeleiding van patiënten met borstafwijkingen en/of borstkanker.
Bij dit eerste bezoek worden een aantal vragen gesteld en zal zij uw borst(en), de klieren in de oksels en bij het sleutelbeen onderzoeken.
Radiologie
Na het gesprek met de verpleegkundig consulent mammacare wordt er op de afdeling medische beeldvorming een mammografie indien nodig een echo van borst(en) en oksel gemaakt. Eventueel volgt direct een punctie of biopsie.
* Medische Beeldvorming (route 70) _____dag dd : ___-____-___ Tijd; ___.___u
3D Mammografie
Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Er worden altijd twee en soms drie foto’s van elke borst gemaakt. De borst wordt op een plaat gelegd. Een tweede plaat drukt de borst gedurende enkele seconden samen. Deze druk kan onaangenaam zijn.
Echografie
Het kan voorkomen dat de radioloog aanvullend een echografie van de borst uitvoert. Dit is een onderzoek waarbij het borstweefsel met behulp van geluidsgolven in beeld wordt gebracht. U voelt hier niets van. Deze echografie kan meer duidelijkheid geven over de aard van de afwijking. Vaak wordt er ook een echografie van de oksel verricht.
Punctie
Om meer zekerheid over de aard van afwijking(en) te verkrijgen kan de radioloog een of meerdere punctie(s) in de borst en eventueel in de oksel uitvoeren.
o Cytologische punctie
Met een dun naaldje worden cellen uit de afwijking opgezogen.
o Histologisch biopsie
Na verdoving wordt met een iets dikkere naald een reepje weefsel uit de afwijking weggehaald.
Pathologie
Het verkregen materiaal wordt naar het pathologisch laboratorium verstuurd, waar de patholoog door middel van microscopisch onderzoek de aard van het weefsel vaststelt.
Vervolgafspraak Borstcentrum
Na de onderzoeken op afdeling medische beeldvorming, meldt u zich weer op
route 74. De bevindingen van het lichamelijk onderzoek en de bevindingen bij medische beeldvorming worden met u besproken door uw oncologisch chirurg.
Voorlopige uitslag punctie/biopsie
Indien er een punctie of biopsie heeft plaatsgevonden is na 48 uur bekend of het om een goedaardige- of kwaadaardige afwijking (borstkanker) gaat. De oncologisch chirurg zal deze voorlopige uitslag van het weefselonderzoek telefonisch aan u mededelen.
Definitieve uitslag punctie/ biopsie en behandelplan
Na een week zijn er meer weefseleigenschappen bekend en komt u voor de uitslag naar het Borstcentrum.
U krijgt dan een advies voor een behandelplan. Dit advies is gemaakt door het multidisciplinair mammateam. De chirurg zal dit met u en uw begeleider bespreken. De verpleegkundig consulent mammacare is ook bij dit gesprek aanwezig.
Soms kan het noodzakelijk zijn om op een andere manier weefsel uit de borst te verkrijgen (stereotactisch biopt), of het is nodig uitgebreider onderzoek uit te voeren (MRI- of PET-CT-scan). In dat geval krijgt u vervolgafspraken.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met de secretaresse van het Borstcentrum, telefoonnummer 088-7066832.
Verdere informatie
Verdere informatie kunt u ook vinden op de website van het Oncologiecentrum/ Borstcentrum en in de borstkankerapp via Bravis zorgwijzer.
Parkeren
Voor parkeren bij het Oncologie Centrum kunt u terecht op parkeerterrein A (polikliniek) van het Bravis ziekenhuis.
Voor alle parkeerterreinen geldt betaald parkeren. Het parkeerterrein is dan ook voorzien van een slagboom. U kunt het terrein oprijden door een kaartje te trekken uit de automaat bij de slagboom of met de bankpas aan te melden bij het in en uitrijden. Met het kaartje betaalt u na uw bezoek in de betaalautomaat bij de ingang van het Oncologie Centrum.
3/25