- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Bronchoscopie
Bronchoscopie
Inleiding
U bent door uw behandelend arts verwezen voor een onderzoek van de luchtwegen. Dit noemen we een bronchoscopie. Een longarts voert het onderzoek uit. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek.
Het onderzoek wordt uitgevoerd op het scopiecentrum van het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal of locatie Bergen op Zoom.
Bronchoscopie
De bronchoscopie gebeurt met behulp van een endoscoop (een buigzame slang met een camera). Via de mond of neus gaat de endoscoop naar binnen. Voorzichtig schuift de arts de endoscoop door. Via de endoscoop kan de longarts de luchtwegen bekijken en weefsel afnemen wanneer dit nodig is. Dit is pijnloos.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Extra aandacht
- Bloedverdunners: Overleg altijd met uw behandelend arts of het noodzakelijk is dat u uw bloedverdunners (tijdelijk) moet stoppen.
- Diabetes: Als u diabeet bent, overleg dan altijd met uw diabetesverpleegkundige of behandelend arts. Zij beoordelen of u de hoeveelheid insuline of andere diabetesmedicatie (tijdelijk) moet aanpassen. Doe dit ruim voor aanvang van de voorbereiding (dieet). Neem uw medicatie tijdig in.
- Inhalaties: Deze mag u gebruiken zoals u gewend bent.
- Vervoer: Het is nodig dat er iemand met u meekomt die voor het vervoer kan zorgen.
- Taalbarrière: Als er sprake is van een (te verwachten) taalbarrière gaan we ervan uit dat de patiënt zelf zorg draagt voor de oplossing.
Tandschade: Bij het inbrengen van de endoscoop via de mond bestaat er een zeer kleine kans dat we uw gebit raken en er tandschade ontstaat. Het is belangrijk dat u gebitsproblemen (slechte conditie van het gebit, losse tanden) vooraf meldt. Ontstaat er tijdens het inbrengen van de endoscoop toch tandschade, dan zijn de eventuele kosten voor herstel voor uw eigen rekening.
Verschoning: Bent u bekend met urine verlies bij hoesten? Neemt u dan extra verschoning mee.
Voorbereiding op het onderzoek
Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens het onderzoek inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt.
Het nuchter zijn houdt in:
- Tot 4 uur voor het onderzoek mag u normaal vast voedsel eten.
- Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen nog heldere vloeistoffen drinken tot maximaal 400 ml bijvoorbeeld water eventueel met aanmaaksiroop, thee, zwarte koffie eventueel met suiker, helder sap zonder vruchtvlees.
- Geen melkproducten en koolzuurhoudende dranken.
- Tot 2 uur voor het onderzoek mag u niet meer roken.
Voorbereiding op het onderzoek met sedatie (kalmerend middel)
Het uitvoeren van het onderzoek met een kalmerend middel is niet vanzelfsprekend. De longarts bespreekt of er bij u een noodzaak is dat het onderzoek met sedatie gedaan wordt.
Let op onderstaand schema geldt als het onderzoek met sedatie wordt uitgevoerd.
- Tot 6 uur voor het onderzoek mag u normaal vast voedsel eten.
- Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen nog heldere vloeistoffen drinken tot maximaal 400 ml bijvoorbeeld water eventueel met aanmaaksiroop, thee, zwarte koffie eventueel met suiker, helder sap zonder vruchtvlees.
- Geen melkproducten en koolzuurhoudende dranken.
- Tot 2 uur voor het onderzoek mag u niet meer roken.
Verwijder nagellak van de vingernagels. Lichtgekleurde kunstnagels kunnen blijven zitten. Heeft u kunstnagels met een donkere kleur, verwijder dan de kunstnagels van beide wijsvingers.
In de voorbereidingsruimte sluiten we u aan op de bewakingsapparatuur. Hier krijgt u een infuusnaaldje. Dit is voor de toediening van de sedatie. De sedatie krijgt u op de behandelkamer.
De verpleegkundige neemt de vragenlijst nog met u door op veranderingen en we noteren het telefoonnummer van uw contactpersoon.
Belangrijk wanneer het onderzoek met sedatie wordt gedaan
- Regel van tevoren vervoer naar huis. Na het onderzoek mag u niet zelf met de auto, brommer, scootmobiel of fiets rijden. Ook mag u niet zonder begeleiding met een taxi of het openbaar vervoer naar huis gaan.
- U moet zich op het scopiecentrum op laten halen door een begeleider.
- Doe het rustig aan. Het sedatiemiddel heeft 24 uur nodig om volledig uitgewerkt te zijn. Houd hier rekening mee in verband met uw reactievermogen.
- Uw reactievermogen kan tijdelijk verminderd zijn. Bestuur daarom geen voertuig of machine en ga niet werken.
- Neem geen belangrijke beslissingen (bijvoorbeeld financiële transacties).
- Gebruik geen alcohol.
Het onderzoek
Voordat het onderzoek begint zal de verpleegkundige de neus, de keelholte en de grotere luchtwegen verdoven, dit gebeurt door middel van een spray. De spay is bitter van smaak en uw keel gaat dikker aanvolen. Dit is normaal, u kunt gewoon blijven ademhalen. De verdoving krijgt u om hoestprikkels tijdens het onderzoek tegen te gaan. Wanneer u een gebitsprothese draagt, neemt u deze voor het verdoven uit de mond.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op het onderzoeksbed. Uw hartslag en zuurstofgehalte houden we tijdens het onderzoek in de gaten door middel van een meter aan de vinger.
Na het onderzoek
U mag meteen naar huis, tenzij u het onderzoek met sedatie heeft ondergaan. In dat geval verblijft u nog vijf kwartier op het scopiecentrum ter observatie.
Als u een keelverdoving heeft gekregen wacht u nog 1 uur met eten en drinken i.v.m. het gevaar op verslikken. U start met een klein slokje water. Verslikt u zich niet, dan mag u uitbreiden met drinken en vast voedsel. Verslikt u zich wel, wacht dan nog een extra ½ uur en probeer daarna opnieuw een klein slokje water.
U kunt als reactie op het onderzoek 's avonds lichte verhoging krijgen, hiervoor mag u paracetamol innemen.
U kunt na het onderzoek last hebben van:
- Licht kortademig zijn
- Kriebelhoest
- Gevoelige keel
- Ophoesten van bloederig slijm
Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen na een paar uur.
Complicaties
Een bronchoscopie is een onderzoek met een laag risico. Complicaties doen zich zelden voor.
Neem direct contact met ons op als u:
- Bij koorts boven de 38,5 graden
- Bloed ophoest
- Toenemend kortademig bent
- Pijn heeft bij het ademhalen
De polikliniek longgeneeskunde is telefonisch bereikbaar op 088 70 67 884
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek longgeneeskunde
Buiten kantoortijden met de spoedeisende hulp
Bravis locatie Roosendaal: 088 – 70 68 889
Bravis locatie Bergen op Zoom: 088 – 70 67 302
De uitslag
De longarts die het onderzoek uitvoert, verteld u na het onderzoek direct al iets over het resultaat. Wanneer er weefsel voor onderzoek is afgenomen, duurt de uitslag hiervan ongeveer een week. De definitieve uitslag hoort u van uw behandelend arts.
Vragen of verhinderd?
Bent u verhinderd op het moment van de afspraak? Geef dit dan zo spoedig mogelijk, uiterlijk 24 uur van tevoren, door aan de polikliniek longgeneeskunde.
Heeft u nog vragen over het onderzoek? Stel ze gerust aan een medewerker van de polikliniek longgeneeskunde.
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.
De polikliniek longgeneeskunde is telefonisch bereikbaar op: 088 – 70 67 884.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek longgeneeskunde.
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de arts, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek uw probleem niet op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau.
Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
07/24