CT dikke darm

Inleiding

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie van het Bravis ziekenhuis voor een Computertomografie (afgekort CT) onderzoek.

Bij een CT onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt.

 

Om goede afbeeldingen van de buikorganen te krijgen is het noodzakelijk een goede darmvoorbereiding te volgen met behulp van een maag-darmcontrastmiddel. Een laborant medische beeldvorming voert het onderzoek uit. Het onderzoek wordt beoordeeld door een radioloog.

Voorbereiding op het onderzoek

LET OP! Het is belangrijk dat u de instructies precies opvolgt om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

De voorbereiding begint 2 dagen voor het onderzoek.

U krijgt hiervoor de benodigdheden mee bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/radiologie.

 

U moet zich 2 dagen voor het onderzoek (…………….dag) aan het volgende houden:

U mag deze dag geen koolsoorten, uien, prei, peulvruchten en koolzuurhoudende en alcoholische dranken gebruiken. Buiten dat mag u gewoon eten en drinken.

’s Avonds moet u, voor het slapen gaan, de helft (110ml) van het eerste flesje EZ-CAT verdunnen met 110ml water. Dit mag u goed mengen en vervolgens opdrinken.

 

U moet zich de dag voor het onderzoek (…………….dag) aan het volgende houden:

Buiten het onderstaand dieet mag u extra water, thee/koffie zonder melk, vruchtensap zonder vruchtvlees drinken. Verder mag u niets eten of drinken.

Ontbijt:

U mag naar wens het volgende drinken: heldere soep, thee/koffie zonder melk, vruchtensap zonder vruchtvlees, 1 flesje Nutridrink (dieetvoeding met veel energie; verkrijgbaar bij de apotheek).

Verdun de resterende helft (110ml) van het eerste flesje EZ-CAT met 110ml water. Meng dit goed en drink dit op.

Lunch:

Voor de lunch geldt hetzelfde als voor het ontbijt: heldere soep, thee/koffie zonder melk, vruchtensap zonder vruchtvlees drinken, 1 flesje Nutridrink.

Verdun de eerste helft (110ml) van het tweede flesje EZ-CAT met 110ml water. Meng dit goed en drink dit op.

12:00-15:00 uur:

Drink ieder uur minimaal 1 glas (200ml) water per uur.

16:00 uur:

Gebruik weer hetzelfde als voor het ontbijt: heldere soep, thee/koffie zonder melk, vruchtensap zonder vruchtvlees drinken, 1 flesje Nutridrink.

Verdun de resterende helft (110ml) van het tweede flesje EZ-CAT met 110ml water. Meng dit goed en drink dit op.

17:00 uur:

Los de inhoud van het potje magnesiumsulfaat (=bitterzout) op in een glas met water (eventueel met limonadesiroop tegen de bittere smaak). Roer zachtjes en drink het glas helemaal leeg.

Magnesiumsulfaat is een laxeermiddel en is nodig om de darmen goed schoon te krijgen. Dit kan 1 tot 5 uur na inname voor diarree en krampen zorgen. Houdt hier rekening mee. De ontlasting kan hierdoor dun en wit van kleur worden.

18:00 uur:

Drink 1 glas water.

19:00 uur:

Drink 1 glas  water met 4 tabletjes Bisacodyl (=Dulcolax 5mg). Dit is ook een laxeermiddel.

20:00 uur:

Drink 1 glas water.

20:30 uur:

Verdun de 50ml Telebrix Gastro met maximaal 200ml water en drink dit op.

Drinken van heldere soep, thee/koffie zonder melk, vruchtensap zonder vruchtvlees is tot 24:00 toegestaan. Eten mag vanaf nu niet meer.

 

U moet zich op de dag van het onderzoek (…………….dag) aan het volgende houden:

Op deze dag moet u nuchter blijven tot het onderzoek plaats vindt. Probeert u voor het onderzoek enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting.

Belangrijk

  • Bent u zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant medische beeldvorming, ook als u het nog niet helemaal zeker weet. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. . U vindt hierover meer informatie in de folder “Röntgenstralen en zwangerschap”.
  • U moet voor dit onderzoek een voorbereiding volgen. Als gevolg hiervan kunt u zich flauw voelen en geven wij u het dringend advies om zowel op de heen- als terugreis niet zelf auto te rijden.

  • Soms is het voor het onderzoek nodig dat u uw sieraden af doet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.
  • Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat u een injectie met Buscopan in een ader (via een infuusnaald) in de arm krijgt. Deze vloeistof ontspant de darmen gedurende 20 minuten. U krijgt geen Buscopan toegediend als u last heeft van glaucoom (verhoogde druk in de oogbol). Mocht u glaucoom hebben, geef dit dan vóór het onderzoek door aan de aanwezige laborant.
  • Als u diabetes heeft en hiervoor insuline gebruikt en hierover vragen heeft in combinatie met de voorbereiding van het onderzoek, neem dan enkele dagen voordat u begint met de voorbereiding contact op met uw diabetesverpleegkundige.

Gebruikt u voor de diabetes tabletten en heeft u hierover vragen in combinatie met de voorbereiding van het onderzoek, neem dan enkele dagen voordat u begint met de voorbereiding contact op met de (huis)arts die deze tabletten heeft voorgeschreven.

  • Overige medicijnen mag u met een slokje water innemen.
  • Door gebruik van laxeermiddel is de werking van de anticonceptiepil onbetrouwbaar.
  • De laxeermiddelen geven een sterk verhoogde kans op diarree en/of darmkrampen. Houdt hier rekening mee, ook na het onderzoek.
  • Neem voor na het onderzoek iets te eten mee. Dan kunt u dat eten voordat u naar huis gaat.

Verloop van het onderzoek

De laborant die u op komt halen legt het onderzoek aan u uit.

In een kleedkamer moet u zich volledig uitkleden en krijgt u een onderzoekschortje aan. De kleedkamer is aan de zijde van de gang af te sluiten, zodat uw persoonlijke eigendommen veilig zijn.

In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om op de onderzoekstafel te gaan liggen. De laborant prikt een infuus en dient de Buscopan toe. Dit zorgt ervoor dat de darmen meer ontspannen. De laborant brengt een dun slangetje in de anus dat ervoor zorgt dat de dikke darm geleidelijk met CO2 wordt gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen beoordelen. Wanneer er voldoende CO2 in de darmen zit wordt de CT scan gemaakt.

 

Tijdens het onderzoek ligt u met uw armen boven uw hoofd. Eerst wordt een serie gemaakt terwijl u op de rug ligt. Daarna draait u naar de buik en wordt de tweede serie gemaakt. Het is belangrijk dat u tijdens de scans goed stil blijft liggen.

Wanneer de scans klaar zijn, wordt het slangetje verwijderd en kunt u direct gebruik maken van het toilet om een groot deel van het CO2 weer kwijt te raken. De rest zal zeer snel door het lichaam verwijderd worden en zal daarom nauwelijks winderigheid veroorzaken.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Als het onderzoek voorbij is wordt het infuusslangetje verwijderd.

U kunt weer gewoon eten en drinken na het onderzoek. Ook kunnen uw dagelijkse werkzaamheden weer worden hervat.

 

Door de EZ-CAT kunt u tijdelijk een tragere stoelgang krijgen dan normaal en kunt u last krijgen van verstoppingen. Dit kunt u voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). Ook kan de buik nog wat onrustig zijn en wat krampen en/of diarree geven.

De ontlasting kan de eerste dagen ook nog wat wit gekleurd zijn door de EZ-CAT.

De uitslag

Van de resultaten van het onderzoek maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is: 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.

Vragen

Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.    

  

Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550. 

Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.

Uw afspraak

U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming op de volgende locatie:

Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1

Radiologie, route 44, begane grond

 

Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.

Melden

Meldt u zich vijftien minuten voor het onderzoek aan de balie medische beeldvorming/radiologie.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming via onderstaand telefoonnummer.

Locaties afdeling medische beeldvorming

Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom

Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond

Boerhaaveplein 1

4624 VT Bergen op Zoom

 

Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 70 op de begane grond

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

 

Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde, route 141 op de eerste verdieping Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

 

Telefoonnummer: 088 - 70 68 550.

Openingstijden: 08.00 - 17.00 uur.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

7/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?