- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Cystoscopie
Cystoscopie
Inleiding
Naar aanleiding van uw klachten zal de uroloog binnenkort bij u een cystoscopie uitvoeren. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. De uroloog voert het onderzoek uit met behulp van een cystoscoop. Dit is een flexibele slang van glasvezels, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en de blaas kijken.
Met een cystoscopie kan de uroloog onderzoeken:
- of er afwijkingen zijn in de plasbuis, prostaatgebied of blaas;
- wat de oorzaak is van plasproblemen;
- wat de oorzaak is van bloedverlies in de urine.
Voorbereiding
Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Gebruikt u bloedverdunners? Dan mag u die gewoon blijven gebruiken.
De uroloog voert het onderzoek uit op de polikliniek. De assistente brengt u naar een kleedkamer, waar u de onderkleding uit doet. U plast op het toilet eerst de blaas helemaal leeg. Het kan nodig zijn om vóór de cystoscopie urine op te vangen voor onderzoek. U krijgt dan een opvangbeker mee.
Hierna gaat u met de assistente naar de behandelkamer. Daar neemt u plaats op de scopietafel. De assistente reinigt het gebied rond de ingang van de plasbuis. De uroloog brengt hierna de verdovende gel in. Dit kan even een branderig gevoel geven. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen zodat het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk ongemak geeft. Dit ontspannen wordt makkelijker door diep te zuchten of te fluiten.
Uitvoering van het onderzoek
De uroloog brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Aan de cystoscoop zit een slangetje dat verbonden is met een zak spoelvloeistof. De uroloog vult zo de blaas met water waardoor de blaas zich ontplooit. U kunt aandrang tot plassen krijgen op het moment dat de blaas vol is. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.
Na het onderzoek
De uroloog zal u vertellen wat de uitslag is van het onderzoek. Na het onderzoek plast u de spoelvloeistof weer uit op het toilet. Daarna kleedt u zich aan en kunt u naar huis. U mag gerust zelf autorijden. Het is van belang dat u na het onderzoek veel drinkt om de blaas en de urinewegen goed schoon te spoelen.
Bijwerkingen
Na het onderzoek kunt u de eerste dagen een branderig gevoel hebben bij het plassen.
Ook kunt u meer aandrang voelen en kan er wat bloed bij de urine zitten. Deze klachten zijn normaal en gaan vanzelf over. Heeft u na het onderzoek langdurig klachten zoals pijn, koorts of problemen met plassen? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.
Contact
De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 68 272.
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:
- 088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
- 088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl
07/22