- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- DCD onderzoek en behandeling
DCD onderzoek en behandeling
Inleiding
Uw kind is door de kinderrevalidatiearts verwezen voor een DCD onderzoek. Dit houdt in dat het team van de kinderrevalidatie de ontwikkeling van uw kind in kaart brengt middels gesprekken, onderzoeken en observaties. Na de onderzoeksperiode komt u terug bij de revalidatiearts voor het bespreken van de diagnose en het behandelplan.
DCD staat voor Developmental Coördination Disorder (coördinatieontwikkelingsstoornis). Kinderen met DCD hebben veelal een achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en moeite met het coördineren van de bewegingen.
Het aanleren van nieuwe activiteiten kost duidelijk meer moeite dan bij leeftijdsgenoten. Kinderen met DCD worden vaak als “onhandig” omschreven.
Wanneer vraagt u ondersteuning vanuit de revalidatie?
Er kunnen bij u of op school vragen zijn over de ontwikkeling van uw kind op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld uw kind heeft langere tijd moeite met:
- Rennen, springen, klimmen, fietsen, schoolgymmen.
- Knutselen, tekenen of schrijven.
- Zichzelf aan- en uit te kleden of om bestek te gebruiken.
- Zichzelf uit te drukken in woorden en zinnen.
Als gevolg van bovengenoemde problemen kan uw kind minder zelfvertrouwen hebben en/of moeilijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten.
Het revalidatieteam
Het team bestaat uit een kinderrevalidatiearts, kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, medisch maatschappelijk werker en kind- en jeugdpsycholoog.
De behandeling
Bij de behandeling zijn de therapeuten erop gericht, om uw kind vaardigheden aan te leren. Doel is dat uw kind daardoor in het dagelijks leven, thuis en op school, met tevredenheid deel kan nemen aan allerlei activiteiten. Daarbij is het van belang dat de omgeving inzicht krijgt in de problematiek en ondersteund wordt. Deze behandeling kan poliklinisch in het Bravis ziekenhuis of bij 1e lijns therapeuten bij u in de buurt (of op school) plaatsvinden. Welke behandeling en vorm van behandeling nodig is, wordt met u besproken door de revalidatiearts.
Ten slotte
Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de afdeling revalidatie van Bravis ziekenhuis, telefoonnummer: 088 – 70 68 225 of e-mail: poli.revalidatieplanning@bravis.nl
11/22