De reumatoloog

Inleiding

Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose te stellen en de aandoening te behandelen, maar in sommige gevallen zal de huisarts u doorverwijzen naar een reumatoloog.

Deze folder geeft informatie over wat reumatische ziekten zijn, wat een reumatoloog is en wat hij/zij doet.

Reumatische ziekten

De naam “reuma” is een verzamelnaam voor ruim 100 verschillende reumatische ziekten zoals onder meer ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen.

De behandeling en het verloop van reumatische ziekten zijn afhankelijk van het ziektebeeld.

De reumatoloog

De reumatoloog heeft eerst de geneeskunde opleiding gevolgd tot basisarts. Om reumatoloog te worden moet de reumatoloog verder opgeleid worden bij de interne geneeskunde, waarbij deze zich verdiept in ziekten van inwendige organen zoals longen, nieren, lever en hart. Daarna heeft de reumatoloog zich gespecialiseerd in de reumatologie. Hierdoor is hij/zij bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekten waarbij inwendige organen en het bewegingsapparaat zijn aangedaan. Hij/zij is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Onderzoek en behandeling door een reumatoloog

Een huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar de reumatoloog. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klachten die u ervaart, zal de reumatoloog u vragen uw klachten te beschrijven en aanvullende vragen stellen. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek, zo nodig aangevuld met onderzoek van onder andere bloed, urine, röntgenfoto’s en scans. Nadat de reumatoloog de gegevens en de uitslagen van het onderzoek heeft ontvangen, zal hij/zij zo goed mogelijk een diagnose proberen te stellen. 

In een gesprek met u worden de onderzoeken en de diagnose besproken en vervolgens de verschillende mogelijkheden van behandeling. Enkele reumatische ziekten zijn moeilijk in een vroeg stadium te ontdekken. Meestal zijn dan meer bezoeken aan de reumatoloog nodig om tot de diagnose te komen en vervolgens een behandeling in te stellen. In veel gevallen kan de huisarts met adviezen van de reumatoloog de controle en eventuele behandeling weer overnemen. Als de klachten door een onderliggende ontstekingsziekte worden veroorzaakt, zal er veelal met één of meerdere ontstekingsremmers behandeld worden. Langdurige behandeling door de reumatoloog met het eventueel bijstellen van de therapie is dan vaak nodig.

Samenwerking

De reumatoloog werkt bij onderzoek en behandeling van reumatische ziekten samen met andere artsen, zoals huisarts, orthopedisch chirurg, longarts, internist, plastisch chirurg, neuroloog, dermatoloog en revalidatiearts. Daarnaast werkt de reumatoloog (nauw) samen met de verpleegkundig specialist en de reumaverpleegkundige om de zorg voor u zo goed mogelijk te organiseren. 

De reumatoloog kan ook de hulp inschakelen van andere hulpverleners, zoals de fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker/ instrumentenmaker, diëtist, maatschappelijk werker en psycholoog. 

Wetenschappelijk onderzoek

De laatste decennia zijn er dankzij wetenschappelijk onderzoek nieuwe medicijnen bijgekomen. Hierdoor kunnen patiënten met een reumatische ontstekingsziekte in veel gevallen goed behandeld worden. Deze vooruitgang was niet mogelijk geweest zonder de inzet van patiënten. 

Ook in het Bravis ziekenhuis werken we mee aan wetenschappelijk onderzoek. Indien er een onderzoek is waar u een bijdrage aan zou kunnen leveren, dan wordt u daarover geïnformeerd, zodat u kunt overwegen of u mee wilt doen. 

Tot slot

Deze folder geeft slechts algemene informatie over de reumatoloog en de reumatische ziekten. Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend reumatoloog, de verpleegkundige specialist of de reumaverpleegkundige.

Voor meer informatie kunt u de website van Bravis reumatologie bezoeken: www.bravisziekenhuis.nl/reuma

 

Telefoonnummer polikliniek reumatologie: 088 70 67 731.

 

07/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?