Dementie en het rijbewijs

In deze folder van het Bravis ziekenhuis wordt beschreven hoe een rijbewijs aan te vragen bij zeer lichte of lichte dementie. Daarnaast kunt u enkele tips vinden.

Inleiding

Met een diagnose dementie bent u volgens de wet onbevoegd tot het besturen van een motorvoertuig. Hebt u de diagnose zeer lichte of lichte dementie dan kunt u in bepaalde gevallen wel uw rijbewijs behouden. Als u uw rijbewijs wilt behouden, dan moet u een beoordeling bij het CBR aanvragen.

Wat moet u doen?

Als u een rijbewijs hebt en wilt houden, moet u de diagnose dementie melden bij het CBR.

Dit doet u door middel van twee stappen.

 

Stap 1: Formulier ‘eigen verklaring’ naar het CBR opsturen.

Op dit formulier staan tien vragen over uw lichamelijke gesteldheid. Het formulier  is te koop bij de gemeente en via de website van het CBR (www.cbr.nl).

 

Stap 2: Brief van uw medisch specialist opsturen.

In de brief moet de ernst van de dementie beschreven zijn, ook moet er een CDR- classificatie in vermeld staan.

 

Stap 3: Als het CBR besluit dat u auto mag rijden, dan is dit voor maximaal 1 jaar.

Daarna start de keuringsprocedure opnieuw. Dit is wettelijk vastgelegd.

Belangrijk om te weten

Zodra de diagnose dementie gesteld is en zolang het CBR geen uitspraak heeft gedaan over de rijvaardigheid, zit u op eigen verantwoording achter het stuur. De verzekeraar mag dan weigeren uit te keren bij een ongeluk.

Dat is het geval als uit onderzoek blijkt dat u met de diagnose dementie en zonder het afleggen van de rijtest van het CBR heeft gereden.

 

Om goed verzekerd te zijn, dient uw verzekeringsmaatschappij een kopie van het nieuwe rijbewijs en van de brief van het CBR te ontvangen.

Tips om uw naaste te laten stoppen met autorijden

De kans is groot dat uw naaste niet wil stoppen met autorijden. Bijvoorbeeld omdat hij/zij niet doorheeft dat haar rijvaardigheid achteruitgaat( “ik heb toch geen ongeluk gehad?”) of omdat hij/zij de diagnose dementie ontkent. In dat geval zal uw naaste de noodzaak van een rijtest of het stoppen met rijden niet inzien en zal u moeten ingrijpen. Zowel voor uw eigen veiligheid als voor andere deelnemers in het verkeer.

 

 • Probeer eerst het gesprek aan te gaan. Vertel waarom het gevaarlijk is dat uw naaste nog rijdt. Speel in op het gevoel door te vragen of hij/zij wil stoppen aangezien u bezorgd bent en wijs op het gevaar voor overige weggebruikers.
 • Soms helpt het als een persoon met aanzien vertelt of in een brief uitlegt dat iemand niet meer mag rijden. Vraag gerust de huisarts, specialist of wijkagent om hulp.
 • Wees voorzichtig met onderhandelen. Bij een verschil in inzicht over de rijvaardigheid kunnen verschillende familieleden in discussie gaan met uw naaste. Ze proberen bijvoorbeeld afspraken te maken om uw naaste alleen overdag te laten rijden of alleen in een bekende omgeving. Het succes van onderhandelen is wisselend, omdat mensen met dementie de afspraken vaak minder goed kunnen onthouden.
 • Bied uzelf aan als chauffeur, of stel met familie en vrienden een rijschema op. U wilt uw naaste de uitjes immers niet onthouden.
 • Maak van autorijden een gezamenlijke activiteit. U rijdt en u geeft uw naaste een andere taak, zoals het bedienen van de radio. Dit kan voorkomen dat uw naaste zich gaat vervelen en liever zelf zou willen rijden.
 • Voorkom dat uw naaste zich herinnert dat hij/zij graag autorijdt. Parkeer de auto om de hoek en leg de autosleutels weg.
 • Ruil de auto in voor een ander merk of model. Als uw naaste de auto niet kent, is de kans groter dat hij/zij een ander laat rijden.
 • U kunt de auto ook onklaar maken. Bijvoorbeeld door de garage een startonderbreker te laten installeren die moet worden gedeactiveerd om de auto te starten.
 • Heeft uzelf geen rijbewijs en bracht uw naaste u vroeger vaak met de auto ergens naar toe? Laat dan toch de verkeersveiligheid voorgaan boven de verleiding uw naaste met dementie achter het stuur te laten zitten.

Contact gegevens polikliniek klinische geriatrie

Voor informatie en vragen kunt u terecht bij:

 • Polikliniek geriatrie Bergen op Zoom

Telefoon 088 - 70 67 852

U vindt de polikliniek geriatrie op route 16 op de begane grond.

 • Polikliniek geriatrie Roosendaal

Telefoon  088 – 70 68 152

U vindt de polikliniek geriatrie op route 75 F op de begane grond.   

 

08/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?