- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Dementieonderzoek
Dementieonderzoek
Inleiding
Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie voor een dementieonderzoek. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek. Het is goed om te bedenken dat uw persoonlijke situatie iets kan afwijken van wat hieronder wordt beschreven.
Wat houdt een dementieonderzoek in?
Dementieonderzoek is een neuropsychologisch onderzoek naar veranderingen in cognitief functioneren, gedrag en emoties bij een vermoeden van een ziekte die de hersenen aantast.
Met het cognitief functioneren worden alle functies bedoeld die met het denken te maken hebben, zoals aandacht en concentratie, geheugen, plannen en bijsturen van handelingen.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Gestart wordt met een gesprek bij de (neuro)psycholoog in het bijzijn van de naastbetrokkene (meestal uw partner en/of kind). Vragen worden aan u gesteld over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en de mate waarin u eventueel klachten heeft in het dagelijks leven. De psycholoog probeert zich verder een indruk te vormen van uw achtergrond en levensloop (opleiding, loopbaan, belangrijke levensgebeurtenissen) en stelt ook vragen om een idee te krijgen van het functioneren van uw geheugen. Dit gesprek duurt 30 – 45 minuten.
Aansluitend volgt in een andere ruimte een testonderzoek bij de psychodiagnostisch medewerker. Dit onderzoek omvat allerlei vragen en opdrachten en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. De meegekomen naaste blijft bij de psycholoog en wordt gevraagd naar zijn/ haar visie over hoe het met u gaat en welke veranderingen worden gezien.
Voorbereiding
U hoeft zich niet voor te bereiden op het testonderzoek. Wel is het belangrijk om hulpmiddelen zoals een leesbril of een gehoorapparaat mee te nemen als u deze nodig heeft. Houdt u er rekening mee dat u na afloop vermoeid kunt zijn. Misschien is het verstandig om iemand te vragen u op te halen na afloop.
Uitslagen
De indrukken uit de gesprekken met u, met uw naaste(n) en de resultaten van de testen worden verwerkt in een verslag met een samenvatting en een conclusie. Dit verslag wordt verstuurd naar de verwijzer (meestal de geriater). Deze zal met u de conclusie bespreken en toelichten.
Vertrouwelijke informatie
De psychologen en psychodiagnostisch medewerkers hebben een beroepsgeheim. De informatie die met medewerkers van de afdeling gedeeld wordt, is vertrouwelijk. Gespreksgegevens worden vastgelegd in het medisch dossier en zijn in principe alleen in te zien door de medewerkers van de medische psychologie. In overleg met u, kan hiervan worden afgeweken en kan informatie worden gedeeld met specifieke specialismen (bijvoorbeeld gynaecologie of neurologie) of behandeldisciplines (bijvoorbeeld ergotherapeuten of medisch maatschappelijk werkers).
Officiële brieven en rapportages zijn alleen inzichtelijk voor behandelend specialismen van het ziekenhuis bij welke u een behandelrelatie hebt (gehad) of nog krijgt.
Informatieverstrekking aan andere hulpverleners of instanties buiten het ziekenhuis vindt alleen plaats na uw (soms schriftelijke) toestemming.
Inzagerecht
U hebt volgens de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) recht op kennisname van rapportage van onderzoek of behandeling. De website https://www.bravisziekenhuis.nl/mijnbravis/ geeft u toegang tot (een gedeelte van) uw medische dossier in ons ziekenhuis. U kunt hier bijvoorbeeld uw gegevens controleren, uw afspraken inzien, of de brieven van de psycholoog naar de verwijzer bekijken.
Kwaliteitsbewaking
Wij streven naar een zo goed mogelijke zorgverlening. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De psychologen zijn gezondheidszorgpsycholoog en/of klinisch psycholoog of werken onder eindverantwoordelijkheid van BIG-geregistreerde psycholoog en vallen onder het tuchtrecht van de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)
Het kan voorkomen dat er zaken zijn die u niet begrijpt of waar u ontevreden over bent. U kunt dit dan het beste met de psycholoog bespreken. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kunt u zich ook wenden tot het Patiënten Service Bureau van het ziekenhuis.
Locaties
Bergen op Zoom
De afdeling medische psychologie bevindt zich op de tweede verdieping van het Bravis ziekenhuis. Vanaf de receptie van de polikliniek volgt u de route 28.
Adres
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Afdeling Medische Psychologie
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Telefoon: 088 – 70 67 423
E-mail: medischepsychologie@bravis.nl
Roosendaal
De afdeling medische psychologie bevindt zich op de begane grond van het Bravis ziekenhuis. Vanaf de receptie van de polikliniek volgt u de route 75D.
Adres
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal
Afdeling Medische Psychologie
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Telefoon: 088 – 70 67 423
E-mail: medischepsychologie@bravis.nl
Verder lezen
Op de website https://www.bravisziekenhuis.nl/specialismen-en-afdelingen/medische-psychologie kunt u meer informatie lezen en kennismaken met het team van de afdeling medische psychologie.
10/22