- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Doorlichtonderzoek; antegrade pyelografie/nefrodrain opspuiten
Doorlichtonderzoek; antegrade pyelografie/nefrodrain opspuiten
Inleiding
U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie van het Bravis ziekenhuis voor een antegrade pyelografie/nefrodrain opspuiten.
Bij een antegrade pyelografie wordt, ter controle van de eerder in de nierbekken ingebrachte drain of katheter, contrastvloeistof via een slangetje ingespoten. Het is een onderzoek van de nier en de urineleider.
Voorbereiding op het onderzoek
Voor dit onderzoek hoeft u geen voorbereiding te volgen.
Belangrijk
- Bent u zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant medische beeldvorming, ook als u het nog niet helemaal zeker weet. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. U vindt hierover meer informatie in de folder “Röntgenstralen en zwangerschap”.
- Soms is het voor het onderzoek nodig dat u uw sieraden af doet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.
Verloop van het onderzoek
U wordt opgehaald uit de wachtkamer. In een kleedkamer dient u het bovenlichaam te ontbloten. Vervolgens komt u op de onderzoekstafel te liggen. Eventueel wordt er aan u gevraagd de broek nog iets te laten zakken. De radioloog zal, door het slangetje dat al in het nierbekken is aangebracht door de uroloog, contrastvloeistof toedienen en met behulp van de röntgencamera worden er een aantal röntgenopnames gemaakt.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Heeft u contrastvloeistof gehad? Drink na het onderzoek 2 of 3 glazen water extra. Het contrastmiddel verdwijnt dan sneller uit uw lichaam.
Contrastvloeistof
Contrastvloeistof kan een allergische reactie en/of een onaangename bijwerking veroorzaken. Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen of andere medicijnen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Meld dit voor het onderzoek ook aan de laborant medische beeldvorming.
De uitslag
Van de resultaten van het onderzoek maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts.
Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.
Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.
Uw afspraak
U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:
O Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1
Medische beeldvorming/radiologie, route 44, begane grond
O Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25
Medische beeldvorming/radiologie, route 70, begane grond
Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.
Melden
Meldt u zich voor het onderzoek aan de balie medische beeldvorming.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming via onderstaand telefoonnummer.
Locaties afdeling medische beeldvorming
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 70 op de begane grond
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Telefoonnummer: 088 - 70 68 550
Openingstijden: 08.00 - 17.00 uur
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
7/24