Doppler bloeddrukmeting van de benen aangevraagd door huisarts

Inleiding

U bent door uw huisarts verwezen naar de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis voor een onderzoek van de bloedvaten in de benen. Dit onderzoek geeft de huisarts informatie over de doorbloeding van de benen. De doppler bloeddrukmeting is een onderzoek in rust en wordt soms aangevuld met een bloeddrukmeting na looptest.

Algemene voorbereiding

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

  • Zorg dat u uw onderlichaam makkelijk kunt ontbloten.
  • Draag een korte ruime onderbroek.
  • Draag een hemd of t shirt met korte mouwen.
  • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
  • Gebruik geen crème of bodylotion op benen en armen.
  • Rook niet vlak voor het onderzoek.
  • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.
  • Zorg dat u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig bent. Uw benen zijn dan uitgerust wanneer het onderzoek begint.
  • Laat steunkousen en/of zwachtels (indien mogelijk) uit.

Krijgt u dagelijks nieuwe zwachtels of schoon verband om de benen? Neemt u dan contact op met de instantie die dit bij u komt doen. Zij kunnen deze dan na het onderzoek bij u thuis opnieuw aanbrengen.

Het onderzoek

in rust

De vaatlaborant vraagt u uw benen, voeten en armen bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek ontspannen en rustig blijft liggen en niet praat. U krijgt om uw armen en enkels een bloeddrukband. De vaatlaborant meet met behulp van een apparaatje (probe) met gel de bloeddoorstroming in uw armen, liezen en enkels. De probe zendt geluid uit en vangt geluid op. Het opgevangen geluid is hoorbaar tijdens het onderzoek. De vaatlaborant meet ook de bloeddruk aan uw armen en enkels met een opblaasbare bloeddrukband. Het oppompen kan een drukkend gevoel geven rond de arm of enkel. Tot slot meet de vaatlaborant de bloeddoorstroming van uw tenen. U krijgt dan een bloeddrukbandje rond de tenen en een knijpertje op de tenen. Het onderzoek in rust duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer hervatten.

Na looptest

Het onderzoek kan aangevuld worden met een bloeddrukmeting na een looptest.

De vaatlaborant vraagt u dan plaats te nemen op een loopband. Zij stelt de loopband in op een bepaalde snelheid en helling. U loopt maximaal 5 minuten. De inspanning is bedoeld om mogelijke klachten op te wekken en vast te leggen. Na de inspanning gaat u zo snel mogelijk terug op het onderzoekstafel liggen. Daarna meet de vaatlaborant de bloeddruk aan uw arm en enkels. Het onderzoek met looptest duurt ongeveer 30 minuten.

Uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw huisarts.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op 088 - 70 67 368.

 

06/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?