Elektrisch epileren

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling omdat u last heeft van haartjes die naar binnen groeien waardoor ze over het hoornvlies krassen (trichiasis). De haartjes komen tegen het hoornvlies aan doordat het boven- of onderooglid naar binnen is gedraaid. Omdat de haartjes bij u klachten veroorzaken komt u in aanmerking voor elektrisch epileren. In het gesprek met uw behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over de ingreep. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de ingreep.

Wat is elektrisch epileren?

Elektrisch epileren is het verwijderen van haartjes en haarzakjes die naar binnen groeien (trichiasis). De haartjes komen tegen het hoornvlies aan doordat het boven- of onderooglid naar binnen is gedraaid. Er zijn verschillende oorzaken voor trichiasis, zoals:

 • leeftijd, veroudering van het weefsel in het ooglid waardoor verslapping optreedt;
 • littekens aan de binnenzijde van het ooglid;
 • krampachtig knijpen met de ogen;
 • aangeboren afwijking.

Symptomen

Doordat haartjes tegen het hoornvlies krassen kan er irritatie, een zandgevoel in de ogen of gevoeligheid voor licht ontstaan. Ook kan het oog er rood uitzien. Het hoornvlies kan beschadigd raken waardoor het gezichtsvermogen kan verminderen, wat in het ergste geval kan leiden tot blindheid.

Voorbereiding

 • Tijdens de ingreep is het dragen van sieraden niet toegestaan. Laat uw sieraden (ringen, horloges, kettingen, oorbellen etc.) thuis.
 • Er mag geen make-up en crème op de huid rondom uw ogen zitten. Het is niet wenselijk dat u zich opmaakt voor de ingreep.
 • Neem een begeleider mee. Het is niet verstandig na de ingreep zelf auto te rijden.

Dag van de ingreep

U mag voor de ingreep gewoon eten. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U neemt plaats in de wachtruimte. Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. In verband met het steriel werken kan de begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

De ingreep

De naar binnen gedraaide haartjes en haarzakjes worden door middel van een klein naaldje met een stroompje verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer tien minuten. Bij ruim 90% van de gevallen geeft de behandeling een positief effect.

Na de ingreep

Het kan voorkomen dat rondom het oog een bloeduitstorting onder de huid ontstaat. Uw arts zal met u besluiten of controle nodig is.

Tot slot

Het is belangrijk dat u:

 • zich stipt houdt aan de door de arts voorgeschreven controletermijnen;
 • zich stipt houdt aan het voorgeschreven medicijnprotocol; stop nooit zomaar zelf met druppelen;
 • het oog beschermt tegen stoten en onopgemerkt wrijven.

 

Als u klachten krijgt, neem dan direct contact met ons op.

 • Polikliniek oogheelkunde 088 -70 68 980

Voor spoed buiten onze werktijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

 • Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
 • Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.

 

05/19

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?