EMG (electro myografie)

U bent doorverwezen naar het Bravis ziekenhuis voor een EMG (elektro myografisch) onderzoek. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak voor een EMG (elektro-myografisch) onderzoek. Bij dit onderzoek meet de laborant de kwaliteit van de zenuwbanen en de spieren. Zenuwbanen geven de elektrische prikkels vanuit het ruggenmerg door naar de spieren, bijvoorbeeld in armen en benen. Sommige ziekten beïnvloeden de snelheid waarmee de zenuwbanen de elektrische prikkels doorgeven. Is er iets mis met de zenuwbanen? Dan heeft u last van krachtverlies of prikkelingen. Beklemmingen van zenuwbanen komen ook veel voor. Een voorbeeld daarvan is een beklemming van een zenuwbaan in de pols. Dan heeft u last van prikkelingen en een vervelend gevoel in de vingers, vooral 's nachts.

Voorbereiding

De laborant meet de elektrische activiteit van de spier via de huid. Zorg ervoor dat uw huid niet vet is. Gebruik daarom van tevoren geen (bad)olie of crème. Draag liever geen armbanden en/of horloges. De snelheid waarmee de zenuwbanen prikkels doorgeven hangt af van de temperatuur van de huid. Zorg er daarom voor dat uw handen en voeten warm zijn, anders is een betrouwbaar onderzoek niet mogelijk.

 

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de aanmeldzuil en neemt plaats in de wachtruimte van de functieafdeling.

Het onderzoek 

De laborant vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. De laborant plakt kleine plakkers op de spier. Deze plakkers zijn verbonden met een apparaat. Vervolgens prikkelt de laborant de zenuw met een apparaat dat elektrische schokjes geeft. De zenuw geeft deze schokjes door aan de spier. De plakkers op de spier registreren wanneer de schokjes in de spier aankomen. Van de eerste schokjes kunt u schrikken. De schokjes voelt u als contact met schrikdraad. U maakt bewegingen waarop u geen invloed heeft. 

 

Soms vindt de neuroloog het nodig om een kleine naald in de spier te prikken. Met die naald kan de neuroloog de kwaliteit van de spier meten. Soms moet u de spier aanspannen. Met de naald in de spier kan dat aanspannen onaangenaam zijn en is het geluid vanuit de spier hoorbaar. Meestal duurt dit heel kort. 

Het onderzoek is volledig onschadelijk en ongevaarlijk. Het totale onderzoek duurt 15 tot 40 minuten. Na het onderzoek­ kunt u uw werk weer gewoon doen. 

De uitslag 

U krijgt de uitslag van de neuroloog. Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Door de laborant worden geen uitslagen gegeven. 

Vragen 

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de laborant. Of neem tijdens kantooruren telefonisch contact op met polikliniek neurologie op telefoonnummer 088 - 70 68 535.

 

06/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?