Glaucoomoperatie

Inleiding

De oogarts behandelt u voor glaucoom. U leest meer over de ziekte glaucoom in onze folder ‘Glaucoom’. Uw oogarts heeft u verteld dat een oogdrukverlagende operatie nodig is. Meestal is de reden hiervoor dat het glaucoom te snel achteruit gaat. De oogarts onderzoekt dit met behulp van het oogonderzoek, het gezichtsveldonderzoek of de oogscan (OCT-scan). Bij een te snelle achteruitgang van het glaucoom heeft u een verhoogd risico op een visuele beperking of blindheid aan het betreffende oog.

 

Soms is een glaucoomoperatie nodig omdat er te veel bijwerkingen zijn van de oogdrukverlagende oogdruppels of tabletten. Soms is de oogdruk zo hoog dat de oogarts niet wil wachten op achteruitgang van het glaucoom. U krijgt dan een operatie om verdere schade aan het oog te voorkomen.

 

Er zijn meerdere soorten oogdrukverlagende operaties. De oogarts bespreekt met u welke operatie voor u de beste keuze is. In dit gesprek bespreekt de oogarts de voor- en nadelen. Het Bravis ziekenhuis voert twee operaties het meest uit: de trabeculectomie en de PRESERFLO™ Microshunt.

Trabeculectomie

De meest gebruikte oogdrukverlagende operatie wereldwijd is een trabeculectomie. De operatie bestaat al heel lang en lijkt de grootste drukdaling te bereiken. Hierdoor is de operatie het meest bewezen effectief.

Bij een trabeculectomie (zie afbeelding) wordt een opening gemaakt die de binnenzijde van het oog verbindt met de ruimte onder het bindvlies. Het oogvocht kan dan makkelijker wegstromen en de oogdruk daalt. De opening wordt gemaakt onder een gecreëerd luikje, zodat het vocht niet te snel, maar gecontroleerd kan wegstromen. Zo proberen we te voorkomen dat de oogdruk te laag wordt. Bij een succesvolle ingreep komt er een vochtblaasje, de filterblaas (ofwel bleb), onder het bovenooglid. Het lichaam neigt ertoe deze filterblaas dicht te laten groeien. Dit mag echter niet gebeuren, want dan gaat de oogdruk weer omhoog. Om het dichtgroeien te remmen, wordt bij de operatie een medicijn gebruikt (mitomycine-C). Het is ook belangrijk om na de operatie een aantal maanden ontstekingsremmende oogdruppels te gebruiken.

 

Trabeculectomie

PRESERFLO™ Microshunt

Een tweede, nieuwere operatie om de oogdruk te verlagen is de PRESERFLO™ Microshunt. Deze operatie maakt geen luikje, maar gebruikt een klein buisje. Dit buisje noem je een stent (de PRESERFLO™ Microshunt). Deze stent is gemaakt van flexibel, zacht materiaal welke het oog goed verdraagt. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij hartoperaties. Bij de operatie wordt eerst het bindvlies losgemaakt, net als bij de trabeculectomie. Via een klein sneetje wordt het buisje ingebracht in het oog. Hierna wordt het bindvlies weer gesloten. Om te zorgen dat het buisje niet dichtgroeit, krijgt u ook bij deze operatie het middel mitomycine-C. En ook na deze operatie is het belangrijk dat u een aantal maanden ontstekingsremmende oogdruppels gebruikt.

 

Het buisje voert het overtollige inwendige oogvocht (kamervocht) af van de voorste oogkamer naar buiten om de oogdruk te verlagen. Hier zit het bindweefsel overheen als bedekking. Door het afgevoerde kamerwater komt er een klein filterblaasje onder het bindvlies (de bleb).

 

PRESERFLO™ Microshunt