Halscyste operatie (laterale/mediane)

Inleiding

Deze folder geeft u informatie over operaties aan de halscyste. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een halscyste?

Een cyste is een holte in het lichaam waar vocht zich ophoogt.

Er zijn twee soorten halscystes:

  • laterale halscyste;
  • mediane halscyste.

Laterale halscyste

De laterale halscyste bevindt zich aan de zijkant van de hals. Deze cyste is een restant van een kiewboog die tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind niet is verdwenen. Deze holte ontwikkelt zich erg traag en kan heel lang ongemerkt blijven.

 

Mediane halscyste
De mediale halscyste bevindt zich in het midden van de hals en is verbonden met het tongbeen. Tijdens de ontwikkeling van de schildklier van het ongeboren kind, verschuift deze van de tongbasis naar de voorzijde van de hals. Tijdens de ontwikkeling kan er een holte achterblijven die op later leeftijd een zwelling geeft.

C:\Users\mvermeulen\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary

Klachten bij een halscyste

Klachten ontstaan door het vullen van de holte met vocht. U kunt een zwelling gaan waarnemen en dit kan met name bij bewegen en/of liggen een vervelend gevoel geven. Ook kan de holte gaan ontsteken en pijn gaan doen.

Onderzoek

De arts onderzoekt tijdens uw eerste afspraak uw hals. Soms is een echo (eventueel ook met een punctie) nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen. U krijgt de uitslag hiervan bij uw volgende afspraak bij de chirurg.

De halscyste operatie

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Bespreek dit dan vóór de behandeling met uw chirurg. Deze medicijnen geven een verhoogd risico op nabloedingen. Daarom moet u wellicht tijdelijk met deze medicijnen stoppen.

 

De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. De chirurg verwijdert de cyste volledig. Bij de mediane cyste neemt de chirurg ook een stukje van het tongbeen weg. Voor een mooi (cosmetisch) resultaat probeert de chirurg de wond in een bestaande huidplooi te maken.

Het ontslag

Afhankelijk van uw herstel mag u dezelfde dag weer naar huis. Zorg ervoor dat u de eerste avond en nacht niet alleen bent. Een controle bij de chirurg wordt zo nodig afgesproken en onoplosbare hechtingen worden dan verwijderd.

Adviezen voor thuis

  • Neem voldoende rust.
  • U krijgt vanuit de verpleegafdeling een recept mee voor pijnstillers.
  • Douchen mag. De pleister beschermt de wond en zorgt ervoor dat de wond niet nat wordt.
  • Laat de pleister 5 tot 7 dagen zitten of tot de controle afspraak. Krijgt u last van roodheid, jeuk en/of blaren? Dan mag u de pleister er zelf afhalen.

Complicaties

  • nabloeding;

  • zwelling; een kleine zwelling ruimt het lichaam zelf op. Is de zwelling erg dik en/of rood? Neem dan altijd contact op met de polikliniek chirurgie.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis.

Contact

De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of uw huisarts.

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?