Informatieboekje PAAZ

Algemene informatie

PAAZ/MPU is een afkorting van Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis / Medisch Psychiatrische Unit. De PAAZ/MPU van het Bravis ziekenhuis zit op locatie Bergen op Zoom. Op de PAAZ/MPU liggen patiënten met psychiatrische klachten en problemen met eventueel bijkomende lichamelijke problemen. Er is sprake van observeren, diagnosticeren en behandelen. Of voor een korte time-out opname.

De PAAZ/MPU heeft 24 klinische bedden, waarvan 10 MPU bedden, 9 stoelen dagbehandeling, een polikliniek en consultatieve psychiatrie. Dit boekje gaat over opname (klinische behandeling) op de PAAZ/MPU.

Er zijn twee verschillende behandelgroepen op de PAAZ/MPU. In de groene groep is er sprake van medische en psychiatrische problematiek. In de paars/blauwe groep gaat het vooral om psychiatrische problematiek. Het programma van beide groepen verschilt qua intensiteit. U verblijft overdag in de huiskamer of in de therapieruimte.

De behandeling

De PAAZ/MPU biedt een vorm van psychiatrische behandeling voor klachten of problemen waar u zelf geen raad meer mee weet.

Het behandelteam bestaat uit psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, vaktherapeuten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en een systeemtherapeute. Ieder teamlid heeft eigen taken in het team en levert een bijdrage aan uw behandeling. Het doel van de opname is een zo duidelijk mogelijk beeld krijgen van aard en achtergronden van uw problemen. Daarnaast is het belangrijk dat u (weer) mogelijkheden krijgt om die problemen op te lossen of de situatie leefbaar te maken.

 

De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vaktherapie
  • Sociotherapie
  • Gesprekstherapie
  • Medicijnen
  • Partner-/relatietherapie

 

De PAAZ/MPU geeft naast een klinische behandeling ook:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
  • Schematherapie
  • Runningtherapie
  • Mindfulness
  • Startgroep
  • Structuurgroep
  • Opname Vervangende Deeltijd Behandeling
  • Deeltijd

Informatie over deze behandelactiviteiten krijgt u op het moment dat dit voor u van belang is.

De psychiater

De psychiater is als arts verantwoordelijk voor uw opname, verblijf en ontslag uit het ziekenhuis. Hij zorgt voor het noodzakelijk onderzoek, zowel op psychisch als op het lichamelijke vlak. Hij onderhoudt contacten met andere specialisten (als die betrokken zijn bij uw behandeling) en de huisarts. De psychiater stelt tijdens uw opname een individueel behandelplan met u op.

Bij de uitvoering van de behandeling heeft ieder lid van het behandelteam zijn eigen verantwoordelijkheid. De psychiater heeft echter de eindverantwoordelijkheid.

Iedere patiënt heeft wekelijks een gesprek met zijn/haar psychiater. Als het voor de behandeling nodig is, zijn er meer contacten.

De psycholoog

De psycholoog kan bij uw behandeling betrokken zijn. U kunt onderzoeken hoe bepaalde gevoelens en gedragspatronen zijn ontstaan en hoe u tot nieuwe keuzes kunt komen. Zo zoekt u samen met de psycholoog naar mogelijkheden om uw problemen te overwinnen en uw niveau van functioneren te verbeteren. Naast deze individuele gesprekken begeleidt de psycholoog de groepsgesprekken in de behandelgroepen samen met een verpleegkundige.

 

Psychologisch onderzoek: voor het psychologisch onderzoek gebruikt de psycholoog gespreksgegevens en psychologische testen. De psychologische testen kunnen bestaan uit het invullen van vragenlijsten en het uitvoeren van kleine opdrachten.

Er zijn verschillende onderzoeken:

  • Klachtenonderzoek
  • Persoonlijkheidsonderzoek
  • Intelligentieonderzoek
  • Neuropsychologisch onderzoek

 

Een medewerker doet de onderzoeken. Sommige vragenlijsten herhalen we gedurende uw behandeling. We brengen zo het verloop van uw klachten in beeld. De psycholoog bespreekt met u de resultaten van de onderzoeken.

Psychiatrisch verpleegkundige

24 uur per dag zijn er psychiatrisch verpleegkundigen aanwezig. Zij begeleiden de groepen bij het dagelijks leven op de PAAZ/MPU. Zij organiseren alles rondom de zorg die u nodig heeft. Daarnaast coördineren zij de verschillende aspecten van de behandeling. Zij zijn dus het eerste aanspreekpunt voor u, maar zeker ook voor uw familie.

Gedurende de dag zijn er vele groepsmomenten. De psychiatrisch verpleegkundige begeleidt deze op sociotherapeutische wijze. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijden, het gezamenlijk koffiedrinken, de groepsgesprekken, het poetsen, het boodschappen doen, de beweging en de week- en weekendevaluaties.

Vaktherapie

In de vaktherapie staat niet het praten, maar het effect van doen en ervaren centraal. Vaktherapie heeft diverse vormen. Op deze afdeling is er:

  • Muziektherapie

  • Dramatherapie

  • Bewegingstherapie

  • Beeldende therapie

  • Activiteitentherapie

U kunt oefenen met thema’s die binnen uw behandeling aan bod komen. Ook kunt u nieuwe inzichten opdoen met betrekking tot uzelf. U kunt oefenen met allerlei manieren om uzelf uit te drukken en om uw eigen mogelijkheden te ontdekken. Vaktherapie is in een groep, waarbij er voldoende aandacht is voor uw persoonlijke doelen.

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige van de PAAZ/MPU is er voor u als patiënt, maar ook ter ondersteuning van uw partner, familielid, kind of ouder. Deze verpleegkundige wordt ingeschakeld op indicatie van de arts of behandelteam. Bij het eerste gesprek met u als patiënt kijken we wie er betrokken gaan worden bij de behandeling. Wij nodigen ze eventueel uit voor gesprekken. De onderwerpen kunnen zijn:

  • Behandeling van uw problematiek
  • Voorlichting
  • Huisvesting
  • Financiën/uitkeringen
  • Werk

Kortom, allerlei zaken waar u als patiënt tegenaan kunt lopen. We kijken naar welke mogelijkheden er zijn om te veranderen. Tijdens de ontslagfase kijken we naar hoe de nazorg eruit zal zien.

Systeemtherapeut

Een systeemtherapeut noemen we ook wel een relatie- en gezinstherapeut. De systeemtherapeut richt zich vooral op het onderzoeken, verhelderen, verbeteren van de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren en betekenis geven aan hun klachten. We bespreken de invloed van omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie, cultuur en andere sociale omstandigheden en gewoontes. De systeemtherapeut probeert helder te krijgen welke zaken uw gezondheid en klachten en/of die van uw gezinsleden beïnvloeden.

De arts of het behandelteam bepaalt samen met u of de systeemtherapeut ingeschakeld wordt. Het is vaak nodig dat de mensen die daar direct bij betrokken zijn, uitgenodigd worden voor een gesprek.

Opname

Na uw komst op de PAAZ/MPU is er een gesprek met de arts en een verpleegkundige waarin u de opnamereden vertelt. We spreken wederzijdse verwachtingen over de opname uit en u kan vragen stellen.

Daarna is een rondleiding over de afdeling met uitleg over de huisregels en dagindeling. De verpleegkundige stelt u voor aan de groep.

Wij verwachten van u dat u aan het volledige dagprogramma deelneemt tenzij we iets anders afspreken.

De eerste twee à drie weken zien we als een wederzijdse kennismaking. In die weken observeren wij u. In die twee weken gaan we samen met u bekijken welke behandeling het beste aansluit bij uw problematiek. Tijdens deze periode kunt u kennismaken met het behandelteam. Soms doen we enkele lichamelijke onderzoeken.

Aan het einde van deze periode krijgt u van het behandelteam een behandeladvies. Dit advies bespreken wij met u. Samen met de behandelend arts stelt u een behandelplan op.

Behandelduur

We proberen de opname niet langer te laten duren dan nodig is. De maximale opnameduur is drie maanden. Dit wil niet zeggen dat iedereen ook deze drie maanden moet volmaken. Mocht de opname langer dan drie maanden worden en we verwachten geen verandering op korte tijd? Dan overleggen wij met u op welke wijze de behandeling zou kunnen worden voortgezet.

Weekendverlof/resocialisatie

Het eerste weekend van de opname blijft u op de afdeling. De volgende weekenden gaat u van zaterdag 09.00 uur op weekend. Zondagavond rond 19.00 uur verwachten wij u terug op de afdeling.

Als het behandelteam vindt dat u op resocialisatie (reso) kan, dan mag u van dinsdagavond 18.30 uur tot woensdagavond 19.00 uur naar huis. Dit gebeurt vaak wanneer u bijna met ontslag mag.

Weekendverlof en reso zijn belangrijk voor de behandeling op de PAAZ/MPU. Zo blijft u het gevoel met thuis houden. We kunnen dan ook zien waar we nog aan moeten werken tijdens de behandeling. 

Dagindeling

De bezoektijden zijn dagelijks van:

  • 18.30 - 20.00 uur

In het weekend en op feestdagen:

  • 14.00 - 16.00 uur
  • 18.30 - 20.00 uur

U mag alleen bezoek ontvangen tijdens de bezoekuren.

Het is niet de bedoeling dat u tijdens het bezoekuur op de afdeling blijft. U kunt uw bezoek ontvangen in de Plaza van het ziekenhuis, tenzij er met u andere afspraken worden gemaakt. Het bezoek mag u wel komen ophalen en eventueel terugbrengen naar de afdeling.

Maaltijden

Wij verwachten dat u bij alle maaltijden aanwezig bent. De warme maaltijd komt uit de centrale keuken van het ziekenhuis.

De paars/blauwe groep krijgt aan het begin van de week een budget waarvan de dagelijkse inkopen (waaronder de broodmaaltijden) gedaan kunnen worden. In deze groep wordt er één keer per week gekookt als onderdeel van het therapieprogramma.

Rechtspositie

U hebt recht op een goede en deskundige behandeling. Ook heeft u recht op informatie over onderzoek en behandeling. Als u inzage wil in uw dossier, moet u dit bespreken met uw behandelaar.

Artsen, verpleegkundigen en overige personen die bij uw behandeling betrokken zijn, hebben een geheimhoudingsplicht voor alle informatie die zij over u krijgen of die zij u van gekregen hebben.

Zonder uw uitdrukkelijke toestemming mogen zij geen informatie aan anderen geven.

Wij verwachten van u dat u op discrete wijze omgaat met de informatie die u over anderen hoort. Ook verwachten wij van u dat u zich houdt aan de huisregels en behandelafspraken zoals opgenomen in de werkmap die u bij opname krijgt. Wanneer u klachten heeft over uw verblijf of behandeling horen wij dat graag van u.

Mantelzorg

Kan u nog niet meedoen aan het therapieaanbod? Dan is het in overleg met het behandelteam mogelijk dat familie en/of vrienden een bijzondere bezoekregeling krijgen. Zij worden dan betrokken bij de directe dagelijkse zorg. Wij hebben de ervaring dat de aanwezigheid van vertrouwde familieleden (bijvoorbeeld tijdens het douchen, aankleden, koffiedrinken of de maaltijden) een gunstige invloed kan hebben op uw herstel.

Geestelijke verzorging

Het ziekenhuis heeft een Dienst Geestelijke Verzorging. U kunt op eigen initiatief contact opnemen met de geestelijk verzorger.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis

Voor de opname/registratie:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Geldig verzekeringspasje (bewijs van inschrijving)
  • Naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon

Voor uzelf:

  • Toiletbenodigdheden (met uitzondering van handdoeken en washandjes)
  • Dag- en nachtkleding
  • Betaalpas voor eventuele aankopen
  • Medicijnen en medicijnvoorschriften
  • Eventuele dieetvoorschriften
  • Gemakkelijk zittende, gepaste kleding

Wij adviseren u kostbaarheden thuis te laten.

Contact

PAAZ/MPU Bravis ziekenhuis

088 – 70 67 420 (verpleging/secretariaat)

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daarvoor verantwoordelijk acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek uw probleem niet op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

03/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?