Injectie in het oor (intratympanale injectie dexamethason of kenacort)

Inleiding

Bij patiënten met de ziekte van Ménière of bij patiënten met plotse achteruitgang van het gehoor kan de KNO-arts u adviseren een injectie met dexamethason of kenacort in het middenoor te ondergaan. Dit is een eenvoudige ingreep die kan leiden tot verbetering van het gehoor en/of afname van de hoeveelheid en ernst van de aanvallen van draaiduizeligheid van Ménière.

https://www.rivas.nl/fileadmin/_processed_/3/5/csm_Anatomie_van_het_oor_fbf3fc9ea4.jpg

Voor de behandeling

Er is geen voorbereiding nodig.

Tijdens de behandeling

De KNO-arts verdooft het trommelvlies met een watje tegen het trommelvlies. Deze verdoving werkt vaak binnen een paar seconden. Andere manieren van verdoven zijn spray of zalf aanbrengen in de gehoorgang, maar het duurt veel langer voordat dat is ingewerkt.

 

Wanneer het trommelvlies verdoofd is, prikt de KNO-arts een klein gaatje in het trommelvlies en spuit dexamethason of kenacort in het middenoor. Het is de bedoeling dat het middenoor gevuld wordt met de vloeistof die dan in aanraking komt met het ronde venster (een membraan waar achter het binnenoor ligt). Om de vloeistof zo goed mogelijk te kunnen laten inwerken, wordt u gevraagd een half uur te blijven liggen met uw hoofd gedraaid (of op uw zij). Na een half uur mag u voorzichtig opstaan en naar huis nadat u vervolgafspraken gemaakt hebt aan de balie.

Tijdsduur

Al met al duurt de behandeling ongeveer 40 minuten (inclusief voorbereidingen, verdoving en 30 minuten wachten).

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. Over het algemeen worden mensen van de behandeling zelf niet duizelig. Ook verandert het gehoor niet direct na de behandeling.

Mogelijke complicaties/risico’s

Er zijn weinig risico’s bij deze ingreep. Er zou een blijvend gaatje kunnen ontstaan na de intratympanale injectie. Meestal groeit het gaatje binnen een week vanzelf dicht. Wanneer het niet dichtgroeit, zou u looporen kunnen krijgen. Hiervoor is eventueel een aanvullende behandeling nodig. De injecties kunnen herhaald worden na enkele weken, afhankelijk van het resultaat van de eerste injectie.

Leefregels na de behandeling

Een week niet met het hoofd onder water zwemmen of in bad. Douchen is geen probleem.

Contact

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel ze dan aan uw KNO-arts.

De polikliniek KNO is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 - 70 67 342.

 

06/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?