Je baby mag binnenkort naar huis

Praktische informatie met betrekking tot het ontslag

We schrijven over “hij/hem/zijn” als we het over de baby hebben. Heb je een dochter gekregen of een meerling lees dan “zij/haar” of “zij/hun”. 

 

De kinderarts kondigt 1 á 2 dagen voor het ontslag naar huis, de ontslagdatum aan, zodat je eraan kunt wennen en eventueel dingen kunt regelen.

Op de dag voor de ontslagdatum wordt met een verpleegkundige het ontslag-evaluatiegesprek gehouden waarin informatie wordt gegeven en je vragen kunt stellen. Lees deze folder goed door en noteer eventuele vragen. 

 

Tijdens het ontslaggesprek wordt er (als je baby langer dan een week hier lag) aan je gevraagd of je behoefte hebt om na een week, gebeld te worden door een verpleegkundige van onze unit. 

In dit gesprek wordt aan je gevraagd hoe het gaat en of er nog vragen zijn over de zorg thuis. Naar huis gaan kan leuk, maar ook spannend zijn, want nu ga je 24/7 voor je baby zorgen. Stel specifieke verzorgingsvragen aan je verpleegkundige voor ontslag.

 

Ga je in de kraamtijd met ontslag, dan heb je meestal nog recht op reguliere kraamzorg. Je kunt dit nagaan bij de zorgverzekeraar en vervolgens bespreken bij het kraamcentrum. 

Als je geen kraamvouw meer bent, heb je soms recht op verlengde kraamzorg en/of couveusenazorg. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Krijg je geen kraamzorg meer, ga je pas naar huis als je de zorg voor je baby zelfstandig kunt uitvoeren. 

Bij ontslag krijg je een verpleegkundige overdracht mee over de opnameperiode van je baby. 

Consultatiebureau 

Een wijkverpleegkundige neemt, na ontslag, contact met je op en maakt een afspraak voor het eerste huisbezoek. Zij leest de verpleegkundige overdracht. 

Wennen 

Je baby zal thuis moeten wennen aan andere geluiden en geuren. Zorg voor rust en zo weinig mogelijk prikkels, zodat jullie samen kunnen wennen aan de nieuwe situatie. 

Je krijgt ongetwijfeld veel verschillende adviezen. Haal hier datgene uit wat bij jouw situatie het beste past en waar jij je goed bij voelt. 

Borstvoeding/flesvoeding 

Voordat je naar huis gaat, kun je voor advies en/of vragen over borst- en/of flesvoeding thuis terecht bij de lactatiekundige. Voor meer informatie over borstvoeding verwijzen we graag naar de folders 'Informatieboekje borstvoeding en 'Flesvoedings informatieboekje'. Daarin staat ook beschreven hoe je kunt weten of je baby voldoende drinkt.

Om te weten of hij daadwerkelijk groeit, kun je eventueel jou baby één keer per week wegen op het consultatiebureau. Voor extra informatie rondom borstvoeding kun je terecht bij de lactatiekundige die via het consultatiebureau te benaderen is. 

 

  • Oefen voordat je met ontslag gaat het klaarmaken van de fles. 
  • Gooi restjes voeding altijd weg!
  • Op het blik poedervoeding staat belangrijke informatie. Lees deze informatie goed door als je de eerste keer een fles klaar maakt. 
  • Gebruik flesspenen en fopspenen nooit langer dan 6 weken. 
  • Voor advies van reinigen van de fles: https://www.voedingscentrum.nl

Veilig slapen 

In verband met de kans op wiegendood wordt geadviseerd om je baby op de rug in bed te leggen en daarbij het hoofd wisselligging te geven om voorkeurshouding tegen te gaan. 

Zie ook onze folder 'Veilig slapen'.

Hechting/buidelen 

De contactmomenten met je baby zijn belangrijk voor de hechting. Ga ook thuis door met buidelen.

Zie folder 'Buidelen met je baby'.

Je kunt je baby gaan dragen in een draagdoek, zodat hij nog meer kan genieten van de voordelen van het nabije contact. Ons advies is om hier altijd hulp bij te vragen van een ervaren draagconsulent. Zij kan je het knopen leren en ervoor zorgen dat je je kindje veilig en met de juiste ondersteuning bij je draagt.  

Luister en kijk goed naar de signalen van jouw baby, zodat je hem steeds beter leert kennen en hem veiligheid kunt bieden als dat nodig is. 

Medicatie 

Oefen voor ontslag, samen met de verpleegkundige, het berekenen en toedienen van de medicatie die je baby thuis krijgt. 

Temperatuur 

Thuis is de temperatuur mogelijk anders dan in het Moeder & Kindcentrum. Het is daarom verstandig om je baby de eerste dagen een paar keer extra te temperaturen, dan weet je wat hij nodig heeft om zich op temperatuur te houden. Houd thuis een normale kamertemperatuur aan van 18-20 graden. Heeft je baby het koud (een temperatuur lager dan 36.5 graden), geef hem dan een muts op, extra deken en/of een goed ingepakte kruik die je op de deken legt met de opening naar beneden. Een goede temperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5 graden. Een kruik kan handig zijn om het bedje voor je baby thuis komt voor te verwarmen. 

Naar buiten 

Na ontslag mag jij je baby in principe mee naar buiten nemen. Geef hem bij koud weer een muts op en draai de kinderwagen zo dat de wind niet de kap in waait. 

Check bij binnenkomst de temperatuur van je baby zodat je weet voor een volgende keer of je hem voldoende gekleed/toegedekt hebt. Zorg dat je bij warm weer je baby niet te warm aankleedt.

Enquête 

Om de zorg binnen ons centrum verder te kunnen optimaliseren, willen we je vragen onze enquête in te vullen. Dit kan op het Moeder & Kindcentrum met behulp van een tablet. 

Soms gebeuren er tijdens een opname dingen die je als ouders graag anders had gezien. Het is zinvol om dit eerst bij de betrokken hulpverlener(s) op de afdeling bespreekbaar te maken. Mocht je desondanks ontevreden blijven dan kun jij je klacht schriftelijk sturen naar het Patiënten Service Bureau, Boerhaaveplein 1, 4624 VT Bergen op Zoom. Je kunt bij het secretariaat van het Moeder & Kindcentrum terecht voor meer informatie. 

Vragen/ondersteuning 

Heb je praktische vragen kun je bellen met een verpleegkundige van unit groen van het Moeder & Kindcentrum via telefoonnummer 088-70 66 630.

 

Je kunt ook terecht bij het consultatiebureau tijdens een van de inloopspreekuren. Via www.twb.nl kunt u de locatie en het tijdstip van het inloopspreekuur in uw gemeente vinden. Via deze website kun je op verschillende wijzen vragen stellen.

 

Heb je vragen of gebeurt er iets op medisch gebied (spugen, koorts, ontlastingproblemen, etc.) waar je geen raad mee weet, neem dan contact op met je huisarts. 

 

Wil je graag contact met een ouder die hetzelfde heeft mee gemaakt, kun je contact leggen via onderstaande verenigingen: 

 

2/21

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?