- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Je baby ziet geel (hyperbilirubinemie)
Je baby ziet geel (hyperbilirubinemie)
Vooraf
We schrijven over “hij/hem/zijn” als we het over de baby hebben. Heb je een dochter gekregen of een meerling lees dan “zij/haar” of “zij/hun”.
Elke pasgeborene kan in de eerste dagen na de geboorte geel zien. Dit ontstaat door onrijpheid van de lever die nog niet in staat is de galkleurstof uit te scheiden. De galkleurstof (of bilirubine) wordt gevormd bij de verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes, zoals dat normaal bij iedere pasgeborene gebeurt.
Het gevolg is dat het gehalte van deze gele galkleurstof in het bloed verhoogt wordt, waardoor de huid een gele kleur krijgt. Op zich is dit niet erg en het gaat vanzelf weer over. Na enkele dagen tot een week rijpt de lever en is deze dan in staat de galkleurstof uit te scheiden.
Soms is er een ander probleem. Zo kan je baby te veel zijn afgevallen, waardoor het minder plast en de bilirubine niet kan uitplassen. Een andere oorzaak is dat de bloedgroep van moeder en kind verschillen, waardoor deze met elkaar reageren. Hierdoor komen bepaalde antistoffen van de moeder nog in het bloed van de baby voor en die zorgen ervoor dat het bloed van de baby sneller afbreekt. Je baby wordt daardoor extra of langer geel en/of heeft een intensievere behandeling nodig.
Bij kinderen die te vroeg geboren zijn, gaat het afbraakproces langzamer. Dat komt omdat hun lever nog niet goed werkt.
Verschijnselen van hyperbilirubinemie kunnen zijn:
- Geelzucht, te zien in huid en/of oogwit;
- Sufheid;
- Onrustig en sterker reageren op prikkels;
- Slecht/niet drinken;
- Donkere urine;
- Ontkleurde (wit gele) ontlasting;
- Gewichtsverlies.
Fototherapie (lichttherapie)
Wanneer het geel zien te sterk toeneemt, wordt fototherapie gestart met lamp(-en) en/of een bili blanket(lichtmatras) met blauw UV-licht, waardoor het bilirubine afbreekt.
Dit is een voorzorgsmaatregel om een te hoog bilirubinegehalte te voorkomen. Door de fototherapie neemt de gele kleur af. Het bilirubine wordt door het licht afgebroken en kan het lichaam verlaten via de urine en de ontlasting.
Tijdens de fototherapie ligt je baby in een couveuse, een warmtebed of een wieg.
De baby wordt met alleen een kleine luier aan onder de lamp gelegd om een zo groot mogelijk gedeelte van de huid met het licht in aanraking te laten komen. Om de ogen tegen het felle licht te beschermen krijgt je baby een stoffen oogbeschermer op. Er kan een speciaal laken over je baby, waar het blauwe licht doorheen schijnt, zodat deze nog wat begrenzing heeft en rustig is.
Tijdens de behandeling mag je jouw baby niet met olie wassen of met zalf/crème insmeren. In combinatie met de therapie kan dit huidirritatie veroorzaken.
Voeding tijdens de fototherapie
Uiteraard krijgt je baby zijn voedingen. Deze kan eventueel (deels) per sonde gegeven worden, als je baby niet wil drinken. Het is van belang dat je baby zo lang mogelijk in het licht van de lamp ligt.
Duur van de behandeling met fototherapie
Hoe lang de fototherapie nodig is, hangt af van het verloop van de geelzucht. Dit is nooit vooraf te voorspellen. Meestal duurt het maar een paar dagen. Tijdens de fototherapie wordt regelmatig bloed afgenomen om het effect te meten. De duur van de behandeling hangt af van deze bloeduitslagen. Het aantal lampen en/of gebruik van de bili blanket kan per dag verschillen.
10/20