Kijkonderzoek baarmoeder (hysteroscopie)

U bent naar het Bravis ziekenhuis verwezen voor een kijkonderzoek van de baarmoeder. In het gesprek met uw gynaecoloog heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

Bij dit onderzoek bekijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) de binnenkant van de baarmoeder. De kijkbuis is een dunne holle buis waar een lichtbundel en camera doorheen gaan.

Een kijkoperatie in de baarmoeder kan plaatsvinden als een onderzoek(diagnostisch) of vanwege een behandeling(therapeutisch).

Wat is het beste moment?

 • Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats als u niet ongesteld bent. Het liefst op de elfde of twaalfde dag in de cyclus. Het baarmoederslijmvlies is dan mooi dun. De gynaecoloog kan het dan goed bekijken.
 • Gebruikt u de pil? Dan is de eerste week na de menstruatie de beste periode voor het onderzoek.
 • Wilt u zwanger worden? Dan is het belangrijk dat het onderzoek voor de dertiende dag van de cyclus gebeurt. Dan verstoort het onderzoek een eventuele prille zwangerschap niet.
 • Bij abnormaal veel bloedverlies kan de gynaecolooog niet kijken. U krijgt dan medicijnen om het bloedverlies te stoppen en maakt een nieuwe afspraak voor het onderzoek.
 • Een beetje bloedverlies is geen bezwaar.

Voorbereiding

Vaak geeft uw gynaecoloog u een recept voor twee tabletten Naproxen 500 mgr. Deze tabletten kunt u ophalen bij uw apotheek. De avond voor het onderzoek en twee uur voor het onderzoek neemt u een tablet Naproxen in. Bent u overgevoelig voor Naproxen, neem dan paracetamol. U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek.

Het onderzoek

U neemt plaats op de onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen. Links van u staat een monitor. Daarop kunt u meekijken. De gynaecoloog schuift de dunne kijkbuis voorzichtig via de schede in de baarmoederholte. Dit kan een menstruatieachtige pijn veroorzaken.

Wilt u de pijn wat verminderen? Dan kunt u met beide handen lichte tegendruk geven op uw onderbuik. Via de scoop stroomt er water in de baarmoeder. De druk van het water duwt de voor- en achterwand van de baarmoeder van elkaar. Zo kan de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies bekijken. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Diagnostische of therapeutische hysteroscopie

De gynaecoloog kan door de kijkbuis kleine ingrepen in de baarmoederholte verrichten:

 • De gynaecoloog kan kleine poliepen en vleesbomen meteen verwijderen. Voor grotere poliepen en vleesbomen wordt vaak een nieuwe afspraak gepland.
 • Kleine verklevingen in de baarmoeder doorknippen.
 • Een spiraal (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is verwijderen.
 • Baarmoederslijmvlies afnemen voor nader onderzoek door de patholoog-anatoom. Dit geeft ook een menstruatieachtig gevoel dat ongeveer twaalf tellen duurt. Daarna heeft u een paar dagen last van vaginaal bloedverlies.

 

Als een afwijking te groot is om meteen te verwijderen kan een nieuwe afspraak ingepland worden. Soms kan hierbij een roesje worden afgesproken. Zelden is de ingreep op de operatiekamer. Dit is onder andere afhankelijk van de te behandelen afwijking. Als de ingreep op de operatiekamer plaatsvindt kan dit onder narcose of met een ruggeprik. Hiervoor wordt u op de afdeling dagbehandeling opgenomen in het ziekenhuis.

Na het onderzoek

 • Er kan nog wat water uit de schede lopen. Hiervoor krijgt u een maandverband.
 • Meestal zakt de pijn (menstruatiegevoel) snel na het onderzoek, eventueel kunt u nog een tablet Naproxen 500 mgr. innemen.
 • U kunt een klein beetje bloed verliezen. Dit kan een tot twee dagen duren en mag nooit veel zijn.
 • Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Het is prettig als iemand u naar huis kan begeleiden.
 • Doe het de rest van de dag rustig aan en neem de tijd voor uzelf.
 • De volgende dag kunt u uw gewone werk weer doen.
 • Zolang u bloedverlies heeft worden seksueel contact, zwemmen, in bad gaan en gebruik van tampons ontraden.   

Uitslag en controle

De gynaecoloog bespreekt het onderzoek met u. Het kan zijn dat verdere controle niet nodig is. ls er wat weefsel van het baarmoederslijmvlies voor onderzoek afgenomen? Dan krijgt u een vervolgafspraak mee. Uw gynaecoloog bespreekt dan de uitslag met u.

Complicaties

Een kijkonderzoek veroorzaakt zelden complicaties. Krijgt u de eerste veertien dagen na het onderzoek last van:

 • Hevig bloedverlies, meer dan een flinke menstruatie.
 • Sterk toenemende buikpijn.
 • Koorts, 38° C of meer.
 • Duizeligheid, hartkloppingen en een ziek gevoel?

Neem dan direct contact op met het ziekenhuis:

Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u met de polikliniek gynaecologie: 088 - 70 66 600.

 

Buiten deze tijden belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp: 088 70 68 889.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de gynaecoloog en of verpleegkundige.

 

11/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?