Kijkonderzoek van de stembanden (Stroboscopie)

Inleiding

De stem is een waardevol instrument waarmee u kunt praten, zingen en nog veel meer. Stemgeluid ontstaat doordat de stembanden uitgeademde lucht in trilling brengen. Geluid ontstaat alleen als beide stembanden goed gesloten tegen elkaar aan liggen. Door de spanning van de stembanden en de spieren eromheen te variëren, verandert de toonhoogte. De mondholte, lippen en tong geven klank aan dit geluid waardoor zingen en praten mogelijk is.

Bij stemproblemen kan de KNO-arts met een stroboscopie de stembanden goed onderzoeken.

Stemproblemen

Enkele oorzaken van stemproblemen zijn:

  • aangeboren afwijkingen;
  • overbelasting;
  • ontstekingen;
  • een stilstaande stemband;
  • kwaadaardige aandoening;
  • irritatie door o.a. allergie, medicatie of brandend maagzuur;
  • roken.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek KNO. Tijdens het onderzoek pakt de KNO-arts uw tong vast met een gaasje. De KNO-arts plaatst een kijker in de vorm van een smalle buis (scoop) in uw mond tot aan de achterkant van uw tong. De scoop komt niet verder in uw mond dan u zelf met uw tandenborstel komt. De KNO-arts vraagt u verschillende klinkers na te zeggen. Door de speciale lamp en camera in de scoop zijn de bewegende stembanden vergroot te zien op de monitor. U kunt na het onderzoek deze beelden samen met de KNO-arts bekijken.

Bij de meeste mensen lukt het om zonder verdoving het onderzoek uit te voeren. Een enkele keer is het nodig de keel te verdoven met een spray, die wat vies smaakt. Uw keel kan hierdoor opgezwollen aanvoelen, maar dit is niet het geval. Door de verdoving is uw keel tijdelijk ongevoelig. Het onderzoek duurt vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bespreekt de KNO-arts met u wat voor u de beste behandeling is van uw stemproblemen. De behandeling kan bestaan uit logopedie (adviezen en oefeningen), medicijnen, chirurgische behandeling of een combinatie hiervan.

 

U kunt op eigen gelegenheid naar huis. Heeft u verdovingsspray gekregen? Dan mag u een half uur na het onderzoek niets eten of drinken om verslikken te voorkomen. Na het uitwerken van de verdoving zult u geen klachten hebben.

Contact

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Stel ze dan aan uw KNO-arts.

De polikliniek KNO is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 - 70 67 342.

 

06/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?