- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Kindscreening
Kindscreening
Inleiding
Uw kind is door de revalidatiearts verwezen voor een kindscreening. Het team van de kinderrevalidatie brengt de ontwikkeling van uw kind in kaart middels een gesprek en observatie.
Kindscreening
De screening duurt in totaal tweeënhalf uur. Verschillende hulpverleners zullen uw kind observeren in deze tijd. Naast de observatie is er ook een pauze en een nabespreking met het team over de resultaten.
Tijdens de screening is uw kind op verschillende manieren actief. We bieden verschillende spelvormen aan en er is een eetmoment. Op deze manier krijgen wij een indruk van de grove motoriek, fijne motoriek, communicatie en sociale interactie, mondmotoriek, spelniveau, prikkelverwerking, aandacht en concentratie van uw kind. In overleg met u beslissen we of u wel, niet of gedeeltelijk bij de screening aanwezig zult zijn.
De volgende hulpverleners zijn bij de kindscreening betrokken:
- Kinderrevalidatiearts
- Kinderfysiotherapeut
- Ergotherapeut
- Logopedist
- Medisch maatschappelijk werker
Eventueel kind & jeugdpsycholoog en/of diëtist
Vragenlijst
Om een goed behandeladvies te kunnen geven, is het belangrijk dat wij u zo goed mogelijk leren kennen. Daarom krijgt u na het eerste gesprek met de revalidatiearts een uitgebreide vragenlijst over de ontwikkeling van uw kind mee. In deze vragenlijsten staan vragen over houding en beweging, spel, zelfredzaamheid, communicatie, eten en drinken, slapen en gedrag.
Wanneer u deze vragenlijsten heeft ingevuld en teruggestuurd, plannen wij een intakegesprek met de medisch maatschappelijk werker. Het doel van dit gesprek is om inzicht te krijgen in de vragen en zorgen die er zijn over uw kind. De ingevulde vragenlijst dient hierbij als ondersteuning.
Uitslag
Na de screening bespreken wij de resultaten met u, samen met een afvaardiging van het behandelteam. Op basis van deze uitkomsten bepalen onze hulpverleners, in overleg met u, wat het vervolgtraject zal zijn. Zowel u als uw huisarts ontvangen van de revalidatiearts een verslag van dit gesprek.
Praktische informatie
Om de screening zo goed mogelijk uit te voeren adviseren wij u het volgende:
- Geef uw kind gemakkelijk zittende kleding.
- Neem eten en drinken mee voor de observatie door de logopedist.
- Neem eventuele werkjes van school of peuterspeelzaal mee.
- Neem eventuele verslagen van andere therapeuten mee.
- Neem korte filmfragmenten mee van dagelijkse situaties waar u vragen over heeft.
Route
De kindscreening vindt plaats op de afdeling revalidatie van het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom. U vindt de afdeling op de tweede verdieping, route 23.
Vragen
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling revalidatie via telefoonnummer 088 70 68 225 of via e-mail; poli.revalidatieplanning@bravis.nl
04/24