Lichttherapie(UV-B of Bad-PUVA)

Wat is lichttherapie?

In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten met lichttherapie te beginnen. Zonlicht, vooral het ultraviolet (UV)licht, heeft een gunstig effect op verschillende huidziekten. UV-licht veroorzaakt gemakkelijk zonnebrand. Daarom is de belichtingstijd in het begin zeer kort. Tijdens de behandelingsperiode wordt de belichtingstijd langzaam opgehoogd.

Voorbereiding op lichttherapie

De lichttherapeute belt u om de startdatum en een tijdstip met u af te spreken.

Neem slippers, een kleine handdoek, zo nodig een string en eventueel een badjas mee.

Let op: Enkele uren voor aanvang van de behandeling mag u uw huid niet meer insmeren.

Behandeling met lichttherapie

UV-B gehele lichaam

Tijdens de behandeling wordt uw gehele huid kortdurend met UV-B licht belicht. De belichtingstijd is afhankelijk van uw huidaandoening en uw huidtype en wordt per behandeling langzaam opgehoogd tot maximaal ongeveer tien minuten. De lichttherapeute stelt de lichtcabine in op de juiste UV-B dosis. Tijdens de behandeling staat u in een cabine.

Let erop dat u in het midden van de cabine plaats neemt en steeds dezelfde houding aanneemt. Zo voorkomt u dat u plaatselijk verbrandt. Tijdens de behandeling krijgt u een speciale bril op om uw ogen te beschermen. Heren moeten een string dragen om hun geslachtsdelen te beschermen. De behandeling vindt drie keer per week plaats en de behandelingsperiode is gemiddeld tien tot twaalf weken.

 

Bad-PUVA (combinatie van bad- en lichttherapie)

De lichttherapeute voegt Psoraleen-oplossing toe aan het warme badwater (37 graden C). Psoralenen maken de huid gevoelig voor UV-A licht. Het baden duurt twintig minuten. Daarna mag u de huid afdeppen. U hoeft zelf geen handdoek mee te brengen.

Vervolgens gaat u in de lichtcabine. De belichtingstijd wordt per behandeling langzaam opgehoogd tot maximaal ongeveer dertig minuten. De behandeling vindt twee keer per week plaats en de behandelingsperiode is gemiddeld veertien tot zestien weken.

Zwangerschap

Het is niet bekend of Psoraleen schadelijk is voor zaad- en eicellen. Zorg daarom voor betrouwbare anticonceptie vanaf het moment dat u met de behandeling begint tot drie maanden erna. Raadpleeg zo nodig uw huisarts over anticonceptie. Overweegt u zwangerschap of bent u zwanger? Overleg dan eerst met uw dermatoloog of uw behandeling kan doorgaan.

Tijdens de behandelingsperiode

Door het UV-licht kan uw huid uitdrogen. Daarom wordt u aangeraden uw huid meerdere malen per dag in te vetten. De dermatoloog en lichttherapeute kunnen u hierover adviseren. Tijdens de behandelingsperiode mag u gewoon baden en douchen. Als u dat vaak doet kan uw huid wat meer uitdrogen. Tijdens de gehele behandelingsperiode mag u niet onder een zonnebank, hoogtezon of solarium. Ook moet u de zon vermijden om verbranding te voorkomen.

Bijwerkingen

  • Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met UV-licht bijwerkingen hebben.
  • Vertel daarom aan uw dermatoloog welke geneesmiddelen u gebruikt. Het is ook belangrijk om tijdens de behandelingsperiode eventuele wijzigingen in uw medicijngebruik door te geven aan de lichttherapeute.
  • Krijgt u na de behandeling verbrandingsverschijnselen? Meld dit aan de lichttherapeute. Zij past dan de UV-dosis aan.
  • Krijgt u last van jeuk, roodheid en/of huiduitslag? Geef dit door aan de lichttherapeute.
  • Door langdurige lichttherapie kan de huid sneller verouderen.
  • Op langere termijn bestaat een iets verhoogde kans op huidkanker. Raadpleeg de dermatoloog of lichttherapeute als u ongewone plekjes op uw huid heeft.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de dermatoloog of lichttherapeute.

Afspraak

Uw behandeling kan plaatsvinden op de volgende locaties:

  • Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

  • Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Boerhaaveplein1

4824 VT Bergen op Zoom

 

U heeft een afspraak in:

O Roosendaal

U vindt de lichttherapie bij de polikliniek dermatologie, route 52.

 

O Bergen op Zoom

U vindt de lichttherapie in het Zorgcentrum, links voor het hoofgebouw. 

 

Datum:

 

Tijd:

Verhinderd

Bent u op de afgesproken tijd verhinderd? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door.

Telefoonnummer 088 - 70 67 374.

 

Bron: NVDV

Op de link van de Nederlandse vereniging voor dermatologie en venerologie, vindt u nog meer informatie over huidaandoeningen. https://www.nvdv.nl

 

4/23

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?