Mabalschoen

Inleiding

U bent onder behandeling vanwege een wond aan uw voet. Een onderdeel van deze behandeling is het op maat laten maken van een Mabalschoen. In deze folder vindt u uitleg over de behandeling.

Wat is een Mabalschoen?

De Mabalschoen dankt zijn naam aan dhr. Manning, dr. Baal en het ziekenhuis in Almelo waar deze manier van behandelen is ontwikkeld. De Mabalschoen is een afneembare kunststofschoen. Deze schoen heeft een stevige zool. Hierbij is de enkel vrij. Deze schoen wordt zo gemaakt dat er geprobeerd wordt om het gebied van de wond zoveel mogelijk te ontlasten en de druk die met lopen ontstaat op de voetzool zo goed mogelijk te verdelen. De verminderde druk op de wond bevordert de genezing.

 

De Mabalschoen moet goed passend zijn en wordt om die reden op maat gemaakt. Het maken van deze schoen wordt op de gipskamer gedaan en duurt ongeveer een half uur. Het kan zijn dat u vanwege drukte op de gipskamer daar niet direct terecht kan. In dat geval wordt er voor u een afspraak gemaakt voor het maken van een schoen. Als u op de gipskamer komt om de Mabalschoen te laten maken, moet u zorgen dat u een schone, goed passende sok aan heeft of meebrengt. De schoen wordt meestal gemaakt als u een sok aan heeft zodat er ruimte gemaakt wordt voor de dikte van de sok. Als de schoen gemaakt is, is deze direct geschikt om te dragen.

 

In het begin is het moeilijk lopen met de Mabalschoen. Dit komt door de stevige zool onder de schoen waardoor u uw manier van lopen waarschijnlijk moet aanpassen. Het kan erg prettig zijn om bij het lopen gebruik te maken van krukken. De Mabalschoen is vaak hoger dan de schoen die u zelf draagt. Kijk daarom of u misschien in het bezit bent van een schoen met een wat dikkere zool, zodat u deze aan de andere voet kan dragen.

Waar moet u op letten?

De voeten goed drogen, met name tussen de tenen. De voeten dagelijks controleren op drukplekken en wondjes. Controleer of er geen voorwerpen in uw schoen of sok zitten die wondjes kunnen veroorzaken.

U moet het lopen proberen te beperken en u mag niet zonder de schoen lopen (ook niet binnenshuis).

Let op uw looppatroon; de aangedane voet niet afwikkelen!! Dit bereikt u door bij het lopen uw gezonde voet niet voorbij uw aangedane voet te zetten.

 

De schoen mag niet nat worden. Als de schoen toch nat geworden is, laat de schoen dan goed drogen. Probeer niet te lopen totdat de schoen weer goed droog is.

Draag goed passende sokken, niet te ruim. Dit geeft plooien in de sok welke weer extra druk op de voet veroorzaken. Let er ook op dat het elastiek aan de rand van de sok niet te strak is. Dit is slecht voor de doorbloeding van de voet.

 

Verzorg de wond op uw voet zoals de wondverpleegkundige dit met u afgesproken heeft.

Neem contact op met de wondverpleegkundige als er iets aan de wond verandert. Dit kan zijn: roodheid, zwelling, meer pijn, koorts of als de wond groter wordt.

Controles

De controle van de wond loopt via de wondverpleegkundige en/of de vaatchirurg. U draagt de schoen meestal totdat de wond genezen is. Dit hoort u van uw arts of wondverpleegkundige.

Vragen

Bij problemen met de schoen (knellen, drukpunt in de schoen, problemen met de sluiting van de schoen) neemt u contact op met de gipskamer, telefoonnummer:

088 – 70 68 269 locatie Roosendaal

088 – 70 67 793 locatie Bergen op Zoom.

 

06/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?