Mediastinoscopie (kijkoperatie in de borstholte)

Inleiding 

Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gebruikelijke gang van zaken rond een mediastinoscopie. Een kijkoperatie achter het borstbeen is meestal nodig als er sprake is van een kwaadaardig gezwel in de longen. 

Wat is een mediastinoscopie? 

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen in het bovenste deel van de borstholte (mediastinum). Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten, zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. Tijdens de scopie neemt de chirurg stukjes weefsel weg voor onderzoek naar uitzaaiingen in de lymfeklieren. Afhankelijk van de uitslag adviseert de chirurg u welke behandeling voor u het beste is. 

Opname 

Voor dit onderzoek verblijft u een of twee dagen in het ziekenhuis op een verpleegafdeling. 

De mediastinoscopie 

De kijkoperatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. De chirurg maakt een kleine snede vlak boven het borstbeen. Via die snede kan de chirurg met een korte open buis met een lamp (mediastinoscoop) achter het borstbeen komen. De chirurg kan door die buis kijken. Met fijne instrumenten neemt de chirurg door de buis stukjes weefsel uit de lymfeklieren voor microscopisch onderzoek. Daarna hecht de chirurg het sneetje in de huid.

Na de operatie 

Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel achter het borstbeen hebben. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken. Na een of twee dagen kunt u het ziekenhuis verlaten. Het onderzoek van de stukjes weefsel kan vijf tot tien dagen duren. Na de operatie krijgt u een afspraak mee -voor de uitslag van het weefselonderzoek en het vervolgtraject- op de polikliniek. U bent vrij om een begeleider hierbij mee te brengen. 

Mogelijke complicaties na een mediastinoscopie 

Geen enkele operatie is zonder risico's. Mogelijke complicaties bij deze operatie zijn:

  • bloeding tijdens de operatie. Deze is bijna altijd meteen te verhelpen. Is het niet mogelijk om via de kleine operatie opening een bloeding te stoppen? Dan kan het nodig zijn om de borstholte open te maken.

  • nabloeding;

  • trombose;

  • longontsteking

  • bloeduitstorting rond de wond (deze verdwijnt vanzelf);

  • heesheid; dit komt weinig voor en verdwijnt meestal na enkele weken.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis. 

Contact 

De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

 

Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp: 

088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
 

Vragen 

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts. 

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?